Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Som som som. En studie av konstruktionen x-som-x

Författare

  • Hanna Gimstedt

Summary, in Swedish

Sammandrag. Uppsatsen är en studie av syntaktiska, semantiska och pragmatiska egenskaper hos konstruktionen x-som-x. Undersökningen tar sin utgångspunkt i den interaktionella grammatiken, och som jämförelsematerial används tidigare undersökningar av konstruktionen x-och-x. Exempel på x-som-x är hämtade från olika källor på Internet, såsom bloggar och diskussionsforum. I avsnittet om konstruktionens syntax undersöks inre struktur samt placering i en sekventiell kontext. I avsnittet om semantik och pragmatik behandlas hur konstruktionen förhåller sig till begreppet meningspotential samt exempel på dess kommunikativa funktioner. Undersökningen resulterar i slutsatsen att x-som-x, i likhet med x-och-x, är en utpräglat dialogisk konstruktion, med både responsiva och projektiva egenskaper i sekventialiteten. X-som-x är mer varierad i både yttre och inre syntax än x-och-x, och har också flera kommunikativa funktioner. Detta kan eventuellt tyda på att den befinner sig i en grammati¬kaliserings-process, där den håller på att få en högre grad av självständig status i syntaxen.

Publiceringsår

2008

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Nordlund

Dokumenttyp

Working paper

Förlag

Nordiska språk, Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet

Ämne

  • Languages and Literature

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0281-5427