Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Efter 50 år – mindre principer och mer politik i konkurrensrätten

Författare

Summary, in Swedish

Huvuddragen i det konstitutionella fördragsutkastet har bevarats i Lissabon-överenskommelsen, men de högtflygande formuleringarna har tonats ned och ambitionen att skapa en bred förankring för den europeiska tanken har övergivits. Känslomässiga bindningar ska elimineras och ersättas av tekniskt formulerade ändringar i existerande fördrag.

Återigen ett tilläggsavtal till det ursprungliga Romfördraget, som lappar, lagar och ändrar. Den variabla geometrin förstärks genom att fler medlemsstater erbjuds särlösningar. Resultatet blir två överenskommelser: ett Fördrag om etablerande av den europeiska unionen och ett Fördrag om unionens funktion. Fördragen understryker nationell suveränitet och nationellt inflytande över beslutsprocessen samtidigt som överstatlig kompetens kringskärs. Federala visioner får stå tillbaka och initiativet flyttas över på medlemsstaterna. Portalparagrafen i Romfördragets §3 om konkurrensrättens betydelse har förpassats till ett obskyrt protokoll. Artikeln diskuterar vilken effekt denna förändring kan förväntas få.

Publiceringsår

2008

Språk

Svenska

Sidor

49-63

Publikation/Tidskrift/Serie

Europarättslig tidskrift

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Europarättslig Tidskrift

Ämne

  • Law

Nyckelord

  • private law
  • konkurrensrätt
  • civilrätt
  • principer

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1403-8722