Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Review of Cecilia Wejryd, Läsarna som brände böcker. Erik Jansson och erikjansarna i 1840-talets Sverige. Uppsala 2002

Författare

Summary, in Swedish

Denna fakultetsopposition ifrågasätter om bokbränningen, och inte snarare syndfrihetsläran var det centrala i erikjansismen, även om framställningen av bokbränningens progression här är en förtjänst. Wejryd använder skickligt Wilsons schismmodell, med tonvikt på den mobiliserande aktören, den utlösande faktorn och kyrkans sociala kontroll, kombinerad med Hirschmans termer exit (olämpligt översatt med ”sorti”), voice och loyalty, som ger struktur åt ett disparat och svårbemästrat material. Hon lägger en källkritiskt säkrare grund än tidigare forskning och undanröjer okritiska kompilationer. Teologiska förklaringar lyfts fram på ett förtjänstfullt sätt, t. ex. tolkningen av rörelsen som ett storhushåll, där en spiritualiserad husfars- och husmorsroll gör de övriga stånden överflödiga.

Publiceringsår

2003

Språk

Engelska

Sidor

258-265

Publikation/Tidskrift/Serie

Kyrkohistorisk årsskrift

Volym

2003

Dokumenttyp

Bokrecension

Förlag

Svenska kyrkohistoriska föreningen

Ämne

  • Religious Studies

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0085-2619