Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Review of Gerhard Besier, Die Kirchen und das Dritte Reich. Spaltungen und Abwehrkämpfe 1934-1937. Berlin 2001

Författare

Summary, in Swedish

Boken utgör fortsättningen på Klaus Scholders två inledande band (1918-34 resp. 1934). Omfånget är överväldigande (1262 sidor, enbart noterna 261 sidor). Här analyseras de olika faserna i den fortsatta kyrkokampen, evangeliskt och romersk-katolskt var för sig. Vidare behandlas bland annat den för svenska läsare bekanta Lutherakademien i Sondershausen, raslagarna och steriliseringsfrågan, men också de viktiga ekumeniska perspektiven. Verket är imponerande i sin omfattning och inträngande behandling av en sällsynt snårig utveckling, men man saknar inblickar i hur vanliga människor kunde leva sin kristna tro under denna komprimerade tid.

Publiceringsår

2002

Språk

Svenska

Sidor

156-157

Publikation/Tidskrift/Serie

Kyrkohistorisk årsskrift

Volym

2002

Dokumenttyp

Bokrecension

Förlag

Svenska kyrkohistoriska föreningen

Ämne

  • Religious Studies

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0085-2619