Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Är du stark nog att samverka?

Författare

Summary, in Swedish

Somliga kanske ser ”interkommunal samverkan” som ett desperat uttryck från svaga kommuner, kämpande för sitt liv. Så kan det vara i en del fall, men inte i alla. Det krävs nämligen kraft för att hjälpas åt. Att lämna över en del av sitt eget öde – och ta ansvar för andras – är ingen avkoppling. Att samverka kan med andra ord likaväl vara ett tecken på styrka och framgång som en signal om svaghet och tillbakagång.



Efter att ha studerat ett antal fall av interkommunal samverkan de senaste åren anser vi oss berättigade att uttala oss utifrån olika exempel på samverkan. En lång rad renhållningsfall, Bergslagens Kommunal¬teknik – landets första kommunalförbund för teknisk driftsverksamhet och, ej att förglömma, erfarenheter som sträcker sig tillbaka till bildandet av Roslagsvatten och försöket med TENK. Vi ska här diskutera ett antal ”postulat” kring interkommunal samverkan och därigenom också sammanfatta ett antal generella samverkanskarakteristika som kan vara lämpliga att ha i åtanke när diskussionerna förs ute i våra svenska kommuner.

Publiceringsår

2004

Språk

Svenska

Sidor

39-40

Publikation/Tidskrift/Serie

Kommunal ekonomi

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Föreningen Sveriges Kommunalekonomer

Ämne

  • Economics and Business

Nyckelord

  • co-operation
  • local government
  • management

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0282-0099