Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sprickbildning i puts på isolering - försök på provväggar

Författare

  • Kenneth Sandin

Summary, in Swedish

I föreliggande rapport redovisas resultaten från provningar av ett antal putssystem applicerade på mineralull. Provningarna har gjorts på provväggar cirka 5.5 x 2.5 m2. Både i praktiken förekommande system med stålnätsarmering och experimentella system har provats. Efter putsning och viss härdning har putsen utsatts för upprepade uppfuktningar /uttorkningar. Eventuell sprickbildning har studerats genom daglig besiktning. De i praktiken förekommande systemen uppvisade vid laboratorieprovningarna mer eller mindre sprickbildning medan de experimentella systemen i stort sett var sprickfria. Orsaken till sprickbildningen i de praktiskt förekommande systemen är en kombination av stor krympning i bruket och att stålnätets armerade (sprickfördelande) funktion inte utnyttjas fullt ut. Nätet var från början monterat direkt mot isoleringen, vilket medförde omfattande sprickbildning. Genom att lyfta ut nätet en bit i putsen samtidigt som ett bruk med grövre ballast användes minskade sprickbildningen något. I ett av de experimentella systemen placerades stålnätet "mitt i" putsen. I ett annat system användes både stålnät och glasfibernät. I ett tredje system användes enbart glasfibernät placerad nära ytan som armering. Alla dessa system förblev i stort sett sprickfria. Endast mindre sprickor vid en fönsteröppning kunde konstateras. Resultaten stämmer väl överens med de teoretiska analyserna och andra provningar enligt Hassanzadeh 2004. Det skall betonas att resultaten från laboratorieprovningarna inte direkt kan översättas till praktiska förhållanden. Den främsta orsaken till detta är skillander i klimat under härdningen. Resultaten har dock givit ny värdefull praktisk kunskap som direkt kan utnyttjas för att minska risken för sprickbildning i praktiken.

Publiceringsår

2004

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Rapport TVBM

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

Avd Byggnadsmaterial, Lunds tekniska högskola

Ämne

  • Materials Engineering

Nyckelord

  • puts
  • mineralull
  • sprickor
  • provningsresultat

Status

Published

Report number

3116

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0348-7911
  • TVBM-3116