Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hälsovårdssystemet på den kinesiska landsbygden : En studie av hur hälsovårdssystemet har förändrats sedan 1980-talet i Folkrepubliken Kina

Författare

  • Helena Svensson

Summary, in Swedish

Vid grundandet av Folkrepubliken Kina år 1949 var levnadsstandarden i landet mycket låg och många människor led efter lång tid av krig och svält. På 30 år lyckades landet skapa ett hälsovårdssystem vilket lyckades involvera större delen av befolkningen och stora satsningar gjordes på landsbygden där fokus låg på primärvård samt förebyggande vård. Efter att Kina bestämde sig för att reformera ekonomin och öppna upp mot resten av världen kollapsade det system som sagts så framgångsrikt växt fram. När ekonomin blev mer marknadsanpassad följde hälsovårdsystemet i samma fotspår och regeringens skyddande hand över landsbygdsborna togs bort. På bara några år saknade 90 % av befolkningen på landsbygden hälsovårdsförsäkring och kostnader för att uppsöka vård blev alltmer kostsam för dem. Sarsvirusets uppkomst år 2002 blev en väckarklocka för den kinesiska regeringen och man insåg att hälsovårdssystemet på landsbygden behövde reformeras och åtgärder vidtogs.

Hälsovårdssystemet på den kinesiska landsbygden är långt ifrån färdigkonstruerat och regeringen fortsätter att lägga fram policys och riktlinjer för att förbättra systemet. Denna uppsats handlar om den förändring som skett inom systemet från 1980 talet och samt förklarar varför och hur regeringen på senare år har börjat bygga upp systemet igen.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2011

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Medicine and Health Sciences

Nyckelord

  • politik
  • Kina
  • hälsovård

Handledare

  • Michael Schoenhals