Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gamla tider i en ny värld – Friluftsmuseerna mellan tradition och förnyelse

Författare

  • Bodil Petersson

Redaktör

  • Gunilla Gardelin

Summary, in Swedish

Friluftsmuseer som Kulturen erbjuder sina besökare rika upplevelser av det förflutna genom de bevarade kulturmiljöerna som har flyttats in och levandegjorts. Museernas kulturmiljöer kan ibland uppfattas som oföränderliga, ja rentav tidlösa där de står år ut och år in, och där den enda förändring som tycks uppenbar är tidens tand som gnager på timret. Syftet med denna text är att utforska tradition och förnyelse inom ramen för kulturmiljöerna vid dagens friluftsmuseer, med särskilt fokus på Kulturen i Lund, Frilandsmuseet i Köpenhamn och Den Gamle By i Århus. Dessa tre friluftsmuseer representerar olika sätt och förutsättningar att presentera kulturmiljöer. Artikeln lyfter fram friluftsmuseernas roll och möjlighet att såväl fullfölja traditioner som att förnya sitt innehåll och därmed attrahera en ny publik.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2012

Språk

Svenska

Sidor

44-57

Publikation/Tidskrift/Serie

Platsers historia. Kulturens årsbok 2012

Volym

2012

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige

Ämne

  • Archaeology

Nyckelord

  • heritage management
  • open-air museums
  • experience

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0454-5915