Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Äldre medarbetare. En kvalitativ studie om medarbetares villkor i arbetslivet inom hälso- och sjukvården.

Författare

Summary, in Swedish

I denna fokusgruppsstudie har sjukvårdens medarbetare studerats. Fokus för undersökningen har varit den äldre medarbetaren i syfte att undersöka olika faktorers betydelse för ett förlängt arbetsliv. Vad är anledningen till att en del medarbetare arbetar till de är 65 år och äldre, medan andra slutar sitt yrkesverksamma liv redan innan de fyllt 60 år?

Ur intervjuerna utkristalliserades vissa faktorer med särskild betydelse för medarbetarnas arbetsvillkor. De äldre hade olika åsikter om ålder. De upplevde det positivt med den ökade erfarenheten, lugnet och den förändrade sociala situation som tillkommit med ökad ålder. De beskrev att de nu vid en högre ålder prioriterade sig själva och sållade bort saker och sysselsättningar som de beskrev vara av mindre betydelse i livet. Det som de äldre medarbetarna angav som negativt med att bli äldre var en ökande fysiologisk degenerering. Den psykosociala arbetsmiljön belystes utifrån betydelsen av arbetskamrater, nya arbetstidsmodeller, lön – individuell lön, chefer, patienter, egenkontroll, arbetsbelastning, övertid, organisationsförändring, kompetensutveckling, information, mål samt friskvård. Det visade sig att de olika arbetsmiljöfaktorerna hade varierande betydelse. Det gick att skönja att medarbetarna i denna fokusgruppsintervju upplevde en god arbetsmiljö med ett gott ledarskap. De allra flesta av intervjupersonerna upplevde även att deras kompetens tillvaratogs. Samtliga yrkeskategorier upplevde att de kunde sprida sin kunskap vidare, men att det skedde i olika grad och med olika metoder. De yngre och äldre medarbetarna samt deras chefer beskrev kunskapsutbytet mellan medarbetare som mycket viktigt för en välfungerande arbetssituation och för att öka kunskapen. De yngre medarbetarna och cheferna såg de äldre som bärare av stor erfarenhet.

Det var några faktorer som tycktes särskilt viktiga för medarbetarnas syn på framtiden och deras möjlighet och motivation till ett förlängt arbetsliv. Dessa var hälsan, den ekonomiska situationen, trivseln och tillfredsställelsen i arbetet. Det framkom även att medarbetarens hela livssituation och möjlighet till självförverkligande i arbetet och/eller på fritiden hade betydelse för deras syn på ett förlängt arbetsliv.

Publiceringsår

2004

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Arbetslivsinstitutet

Dokumenttyp

Bok

Förlag

Hellmans förlag / Sociologiska institutionen, Lunds universitet

Ämne

  • Environmental Health and Occupational Health

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 91-975085-3-5