Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Efter 50 år – mindre principer och mer politik i konkurrensrätten

Författare:
Publiceringsår: 2008
Språk: Svenska
Sidor: 49-63
Publikation/Tidskrift/Serie: Europarättslig tidskrift
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Europarättslig Tidskrift

Sammanfattning

Huvuddragen i det konstitutionella fördragsutkastet har bevarats i Lissabon-överenskommelsen, men de högtflygande formuleringarna har tonats ned och ambitionen att skapa en bred förankring för den europeiska tanken har övergivits. Känslomässiga bindningar ska elimineras och ersättas av tekniskt formulerade ändringar i existerande fördrag.

Återigen ett tilläggsavtal till det ursprungliga Romfördraget, som lappar, lagar och ändrar. Den variabla geometrin förstärks genom att fler medlemsstater erbjuds särlösningar. Resultatet blir två överenskommelser: ett Fördrag om etablerande av den europeiska unionen och ett Fördrag om unionens funktion. Fördragen understryker nationell suveränitet och nationellt inflytande över beslutsprocessen samtidigt som överstatlig kompetens kringskärs. Federala visioner får stå tillbaka och initiativet flyttas över på medlemsstaterna. Portalparagrafen i Romfördragets §3 om konkurrensrättens betydelse har förpassats till ett obskyrt protokoll. Artikeln diskuterar vilken effekt denna förändring kan förväntas få.

Nyckelord

  • Law
  • private law
  • konkurrensrätt
  • civilrätt
  • principer

Övriga

Published
  • ISSN: 1403-8722

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen