Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Have you been slapped?

Författare

  • Joel Eriksson

Summary, in Swedish

Att bli indragen i en rättstvist i USA är mycket kostsamt och som en konsekvens finns det aktörer med stora ekonomiska resurser som inte drar sig för att missbruka civilprocessen, t ex för att skrämma misshagliga parter till tystnad. Denna typ av ogrundade stämningar kallas SLAPPs – Strategic Lawsuits Against Public Participation – och ett flertal amerikanska delstater har numera en Anti-SLAPP-lagstiftning.



När det svenska dokumentärfilmbolaget WG Film skulle premiärvisa

sin film Bananas!* i Kalifornien blev de stämda för förtal av fruktföretaget Dole Food Company och använde sig då av ovannämnda skyddsreglering. Författaren reder i texten ut vad som hände i Dole v WG Film samt vad Anti-SLAPP innebär.

Publiceringsår

2011

Språk

Svenska

Sidor

131-140

Publikation/Tidskrift/Serie

Juridisk Publikation

Issue

01/2011

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Ämne

  • Law

Nyckelord

  • processrätt
  • civil and criminal procedure

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 2000-2920