Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Konkurrensrättsligt Skadestånd - En svensk vinkling

Författare

Summary, in Swedish

Sverige är ett av få länder som i sin konkurrenslagstiftning infört regler om privaträttsligt skadestånd vid överträdelser. Föredraget behandlar lagreglerna och praxis fram till 2008 och konkluderar att ärendena varit få. Inga ärenden initierade av enskilda konsumenter. Grupptalan har inte utnyttjats. Flertalet ärenden är s.k. uppföljningsärenden till av konkurrensverket förd talan. Parterna stämmer på höga belopp med minimal argumentering. Målen vilandeförklaras i avvaktan på lagakraftvunnen dom. Parterna förliks utom rätta. Svårt att få en uppfattning om vilka skadestånd som faktiskt betalas. Nya ärenden anhängiggjorda under 2005 och 2006. Inga nya mål därefter. Huvudintrycket är att svensk rätt redan idag tillgodoser de flesta av de förslag, som kommissionen lägger fram i sin Vitbok. Förslagen är inte särskilt kontroversiella med undantag för förslaget att nationella myndigheters och domstolars beslut ska äga rättskraft i efterföljande civilprocesser rörande skadestånd.

Publiceringsår

2007

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Konferensbidrag

Ämne

  • Law

Nyckelord

  • svensk praxis
  • konkurrens
  • skadestånd
  • civilrätt
  • private law

Conference name

Anförande vid Nordiska Konkurrensnätverket

Conference date

0001-01-02

Status

Unpublished