Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

”Skosmörja eller arkivdokument” : Om filmarkivet.se och den digitala filmhistorien

Redaktör

  • Mats Jönsson
  • Pelle Snickars

Summary, in Swedish

Bör filmarkiv främst tillvarata eller förevisa sina samlingar? Noggrant bevara och katalogisera eller visa och sprida dem? Henri Langlois, grundaren av Cinémathèque Français menade att om film aldrig visas, utan endast förvaras i metallburkar, kommer den att sluta som skosmörja. Den digitala utvecklingen förefaller givit honom rätt; bred tillgänglighet till filmens historia är allra viktigast på en sajt som filmarkivet.se. Men frågan är vad ett filmarkiv numera egentligen är för något – och vad det ska ägna sig åt? Arkivet innehåller ju inte bara det förflutna; snarare får det alltid sin innebörd i relation till nuet och framtiden. Ny teknik påverkar alltid arkiv och deras bestånd. Digitaliseringen av filmens historia genererar stora möjligheter – men också nya format-, arkiv- och urvalsproblem. Frågan är komplex och tål att diskuteras, vilket flertalet filmvetare och filmarkivarier gör i denna bok. Redaktörernas ståndpunkt kan sammanfattas som följer: Ju mer arkivens filmer tillgängliggörs digitalt desto mer kommer intresset för Sveriges rörliga kulturarv att växa, vilket i sin tur ökar sannolikheten för att nya och välbehövliga medel avsätts i framtiden.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2012

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Mediehistoriskt arkiv

Volym

22

Dokumenttyp

Bok

Förlag

Kungliga biblioteket

Ämne

  • Arts

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1654-6601
  • ISBN: 978-91-88468-27-7