Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Undermarksanläggningar utmaning för både brandskyddsprojektörer och utrymmande människor

Författare

  • Karl Fridolf
  • Johan Norén
  • Mattias Delin

Summary, in Swedish

Växande storstäder och ett ökat byggande under mark har gjort att undermarksanläggningar för bland annat transportsystem ökat i antal under de senaste decennierna. Tun- nelsystem för till exempel väg- och järnvägstunnlar har dessutom inte bara ökat i antal, utan också blivit längre och anlagts allt djupare under mark. Detta skapar nya ut- maningar för utrymmande personer och för den projekterande ingenjö- ren som ska dimensionera utrym- ningssäkerheten i de djupt belägna byggnadsverken. Det rådande kun- skapsläget om vad som händer när människor ska utrymma längre sträckor uppåt och hur en projektör ska hantera de nya utmaningarna är dock bristfälliga. Bristen på forsk- ningsresultat och riktlinjer kan äventyra säkerheten, något som uppmärksammats i en nyligen publi- cerad litteraturstudie om utrymning uppför längre trappor.

Publiceringsår

2014

Språk

Svenska

Sidor

36-41

Publikation/Tidskrift/Serie

Bygg & teknik

Volym

6

Issue

14

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Förlags AB Bygg & teknik

Ämne

  • Building Technologies

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0281-658X