Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gårdsbiogashandbok

Författare

Summary, in Swedish

En mycket stor del av den totala råvarupotentialen för biogasproduktion finns inom lantbruket. Råvarupotentialen av gödsel i Sverige uppgår till 4 – 6 TWh. Inom lantbruket finns dessutom restprodukter från växtodling samt en stor potential i form av energigrödor (ca 7 TWh) som skulle kunna utnyttjas för biogasproduktion. I enbart restprodukter från lantbruket (gödsel och växtrester) har potentialen beräknats till cirka 8 – 10 TWh.

En ökad biogasproduktion inom lantbruket skulle ge stora miljöeffekter då bland annat gödsel, som idag läcker metangas till atmosfären, skulle kunna rötas. När den producerade biogasen ersätter fossilt bränsle uppnås en samlad miljöeffekt som är högst betydande.

Denna skrift handlar om biogasanläggningar för lantbruk och sådana anläggningar som ej har omfattande transporter av olika råvaror, som gödsel, avfall mm. Till grund för bokens upplägg ligger en kursplan som Biogas Syd tagit fram för sin kursverksamhet för lantbrukare, rådgivare mfl. Skriften belyser väsentliga moment i planering och byggnation av biogasanläggning, från råvarutillgång och teknik till dimensionering av anläggning, användning av biogas och anläggning av

lokala gasnät. Vi har också sett det som angeläget att framhålla den lagstiftning som avser byggnation och drift av biogasanläggning.

Investeringskostnader belyses översiktligt, men boken innehåller ej några omfattande ekonomiska kalkyler, eftersom vi tror att sådana beräkningar kräver sin egen avhandling i form av kalkylexempel, baserade på olika förutsättningar. Som avslutning finns ett avsnitt ”Gårdsbaserad biogas – från idé till realitet” där

hela processen från analys och förprojektering till tillsyn och kontroll av anläggning under drift beskrivs kortfattat.

Publiceringsår

2010

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Bok

Förlag

Svenskt Gastekniskt Center AB

Ämne

  • Energy Systems

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISRN SGC-R-206-SE