Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Om öppna lärandekulturer med OER

Författare

  • Ebba Ossiannilsson
  • Markus Schneider

Summary, in Swedish

Abstract:

Under 2012/2013 genomfördes projektet OER-öppna möjligheter för lärande www.oersverige.se, finansierat av .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur). Projektet koordinerades av Karlstad universitet. Sammantaget deltog nio lärosäten i Sverige.



Syfte: Ett av syftena var att generellt främja medvetenheten i frågor om OER (Open Educational Practice), öppna delningskulturer och praxis. För deltagande lärosäten handlade det dessutom om att utveckla en samverkansform med effektivare stöd för att främja en öppen dialog på Internet. Projektet byggde vidare på ett tidigare projekt om OER -resurser för lärande finansierat genom Kungliga Biblioteket.



Förankring i forskning/praxis: OER är lärresurser via internet, som är fritt tillgängliga, för att fritt användas, bearbetas och spridas, oftast helt obegränsat. En öppen digital lärresurs har en angivelse, eller upphovsrättslicens, som visar under vilka villkor den får användas, kopieras, bearbetas och spridas. Creative Commons är idag den vanligaste licenstypen. Internationellt är OER-rörelsen stark.



Metod: Projektet genomförde ett tiotal öppna webbinarier samt ett trettiotal kortare virtuella nätverksmöten för planering och uppföljning. Webbinarierna handlade företrädesvis om vad OER är, hur digitalt material får återanvändas, men också om det digitala biblioteket samt metadata och standarder. Två webbseminarer hölls på engelska med inbjudna internationella gäster; Open education – global challenges och OER – a question of quality. Varje webbseminarium följde en viss struktur som efterhand reviderades och förädlades.



Resultat: Webbinarierna genomfördes med nästan 1200 deltagare. Inspelningarna från webbinarierna har dessutom setts av drygt 4000 personer. Projektets webbplats har haft runt 8000 besökare som kom i kontakt med projektet via drygt 200 länkningar från andra källor.



Projektets form bidrog till ökad kvalitet och effektivitet i samverkan. Detta visade sig inom bl.a. följande områden:

bedömning av webbinarieinnehållets angelägenhet

rekrytering av föredragande deltagare

marknadsföring i olika nätverk

rollfördelning i genomförande av webbinarierna

uppföljning och utvärdering av webbinarierna



Projekterfarenheterna kan beskrivas i fyra områden. Dessa är: virtuell projektorganisation,

genomförande av webbinarierna, kontinuerlig utvärdering och förbättring samt tekniska

aspekter.



Diskussion och slutsatser: OER rörelsen Internationellt och i Europa är mycket stark. Initiativ är tex UNESCOs 2012 OER Paris deklarationen, OER Afrika och EU Commissionens Opening Up Education 2013. Projektet och hemsidan OERSverige initierades för att främja och medvetandegöra OER i Sverige då OER än inte är så utbrett nationellt. OERSverige har fått spridning såväl i det NordicOER projektet www.nordicoer.org

som i det baltiska, BoldicOER www.boldic.org. Båda finansierade med medel från Nordiska Ministerrådet. Presentationen kommer således att sätta OER i Sverige i en bredare internationell kontext.

Publiceringsår

2014

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

[Host publication title missing]

Dokumenttyp

Konferensbidrag

Förlag

NU2014 Umeå

Ämne

  • Educational Sciences

Nyckelord

  • oer
  • oep
  • lärande kulturer
  • webinar
  • open educational resources
  • open educational practice

Conference name

NU2014

Conference date

2014-10-08 - 2014-10-10

Conference place

Umeå, Sweden

Status

Published