Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Entreprenörskap och ekonomisk tillväxt: En kritisk granskning

Författare

  • Frédéric Delmar
  • Karl Wennberg

Summary, in Swedish

Akademisk teori såväl som politiska diskussioner framhåller ofta entreprenörskap som gynnsamt för ekonomisk tillväxt. De specifika teoretiska mekanismerna som gör att entreprenörskap leder till tillväxt har dock inte kunnat fastslås och det är därför inte klart om entreprenörskap alltid är ekonomiskt gynnsamt, och för vem? I denna artikel kommer vi att sammanfatta den empiriska forskningen inom entreprenörskap försök att fastställa att hur ökat entreprenörskap leder till ökad tillväxt.

Bristen på förståelse av sambandet mellan entreprenörskap och tillväxt har tre övergripande anledningar, som vi diskuterar här: (1) sambandet mellan ekonomisk tillväxt och social utveckling har problematiserats, (2) skillnaderna mellan entreprenörskap som teoretiskt begrepp och empiriskt forskning är stora; (3) entreprenörskap är starkt kopplats till en regions kontext och historia. Detta leder till att det enkla sambandet mellan mer entreprenörskap i form av nyföretagande och innovationer oftast måste modereras och kanske även modifieras.

Publiceringsår

2014

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Organisation & Samhälle

Volym

1

Issue

1

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Föreningen Företagsekonomi i Sverige, Föreningen Företagsekonomi i Sverige

Ämne

  • Business Administration

Nyckelord

  • entreprenörskap
  • ekonomisk tillväxt

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 2001-9114