Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Speakers Comfort and voice disorders in classrooms

Författare

  • Jonas Brunskog
  • Viveka Lyberg Åhlander
  • Anders Löfqvist
  • David Pelegrin Garcia
  • Roland Rydell

Summary, in Swedish

Lärare har stora röstkrav i sitt arbete och deras röst är det viktigaste redskapet för kommunikationen med eleverna. Projektet har undersökt lärares röstanvändning och rösthälsa i relation till bl.a. undervisningslokalens akustiska förutsättningar. Projektets olika delar har genomförts med gott resultat: En studie av förekomsten av röstproblem med 467 lärarna visar att 13% av lärargruppen har problem med sin röst. Graden av sjukskrivning hos gruppen med röstproblem är hög, men även i gruppen som inte uppger sig ha problem förekom sjukskrivningar för röstproblem. Lärare med röstproblem påverkas mer av faktorer i arbetsmiljön än de röstfriska kollegorna. Bullret från eleverna, fläktar och ljud utifrån klassrummet bedömdes som störande. Men en matchad orsaksstudie visar att det inte fanns korrelation mellan de självskattade röst- och halsproblemen och bedömningen av avvikelser i röstkvalitet eller i struphuvudet. Det är därför viktigt att ta hänsyn till individens egen skattning av problemen. En virtuell ljudmiljö för röstexperiment i realtid är utvecklad. Försök har även genomförts med nyutvecklad öppna i-örat-hörlurar samt i fysiska rum. De parametrar i rummet som främst påverkar röststyrkan är avståndet till lyssnaren, bakgrundsbuller samt rummets röststöd (STV) – detta rumsakustiska mått är framtaget och beskrivet i projektet. En del av röstregleringen – men inte hela – kan förklaras i analogi med Lombardeffekten. En fältstudie med lärare i faktiska undervisningssituationer visar att lärare med röstproblem minskade sin röstnivå med ökande röststöd i klassrummen, i motsats till övriga lärare. De försöker troligen spara sin röst på detta sätt. Den ackumulerade röstanvändningen över tid är högre för lärare med röstproblem, de har sämre flexibilitet i röstfunktionen och de klarar inte av att förändra röstläget (F0) i relation till ökning av röststyrkan på samma sätt som de röstfriska kollegorna. Projektet är väl publicerat och har rönt uppmärksamhet i media.

Publiceringsår

2011

Språk

Engelska

Publikation/Tidskrift/Serie

Publications from Sound Environment Center at Lund University

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

Sound Environment Center at Lund university

Ämne

  • Musicology

Nyckelord

  • acoustics
  • audiology
  • logopedics
  • voice

Status

Published

Report number

10

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1653-9354