Meny

Du är här

Mat, hälsa och oregelbundna arbetstider

Författare:
Publiceringsår: 2005
Språk: Svenska
Publikation/Tidskrift/Serie: Research Report in Sociology
Dokumenttyp: Rapport

Sammanfattning

Maten, måltiden och ätandet är en av grundförutsättningarna för god hälsa. Ensidigt ätande, oregelbundet ätande och småätande är direkta riskfaktorer för ohälsa på både kort och lång sikt. På kort sikt är övervikt ett stort problem. På lång sikt utvecklas ett livsstilsätande under arbetstid som, utöver övervikt, ökar risken för bland annat diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad man äter och hur man kan planera sitt ätande hänger samman med utbudet av mat och måltider på arbetsplatsen eller i grannskapet. Måltiderna är ofta stressade av de arbetstider man har. Det måste gå snabbt att skaffa fram maten och snabbt att äta den. Ramen kring måltiden, den goda maten och samvaron reduceras ofta till en fråga om att stilla hungern. Det oregelbundna ätandet kännetecknas av småätande av söta saker, smakportioner eller feta och ensidiga matportioner.

Den kunskap denna studie av måltidsituationen lett fram till visar på problemområden som har med arbetsorganisationen, med mat- och måltidsutbudet, med det nödvändiga och det goda ätandet samt med hälsan att göra.

Disputation

Nyckelord

  • Social Sciences
  • oregelbunden arbetstid
  • matkultur
  • hälsa
  • ohälsa
  • stress
  • konsumtion
  • matvanor
  • måltid
  • Mat
  • sociologi

Övriga

Published
  • ISBN: 91-7267-099-1

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen