Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Socialt arbete : en grundbok

Redaktör

Summary, in Swedish

Vad är egentligen socialt arbete? Är det att likna vid en konst där socialarbetaren med fantasi och uppfinningsrikedom skapar relationer till människor som har problem och hjälper dem att hjälpa sig själva? Eller är socialt arbete en profession som baseras på forskning, kunskap och beprövad erfarenhet?



Det har länge saknats en grundbok som lyfter fram förhållanden som är specifika för socialt arbete inom den skandinaviska välfärdsmodellen - en bok som man kan återkomma till under hela utbildningen i socialt arbete. Nu finns den! Detta är inte en metodbok som ger anvisningar om hur socialt arbete bäst skall utföras, utan författarna har försökt visa på mångfalden och komplexiteten, samtidigt som begrepp och termer förklaras.



Boken är indelad i tre delar. I den första behandlar författarna det sociala arbetets framväxt, organisering och yttre ramar. Olika organisationer och nätverk för socialarbetare lyfts fram, liksom olika arbetsmetoder. Även förhållandet till psykologin, socialpolitiken och juridiken tas upp. I bokens andra del uppmärksammas frågor om makt och etik. Här diskuteras klyftan mellan klienternas ofta negativa upplevelser av socialtjänsten å ena sidan och socialtjänstlagens budskap om jämlikhet, delaktighet och respekt å den andra. Förhållandet mellan teori och praktik behandlas i bokens tredje del, och författarna redogör för den sociala forskningens framväxt och olika riktningar. Frågan om etik och moral i forskningen avhandlas också.



Boken riktar sig till studerande inom ämnet socialt arbete och social omsorg. Även yrkesverksamma socialarbetare kommer att ha glädje av denna bok. Förhoppningsvis kan den bidra till att man ser arbetet i ett nytt sammanhang, får inspiration och blir stimulerad till eftertanke och debatt.



Motivet på bokens omslag är en målning av den danske konstnären Storm P. från 1938 med titeln Indenfor og udenfor. Den anknyter till ständigt aktuella diskussioner inom socialt arbete om utstötningsmekanismer och integration, ”vi och dom”, om grannar och främlingar.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2000

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Bok

Förlag

Natur och kultur

Ämne

  • Social Work

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 91-27-07585-0