Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ett bra vindläge – Industrialisering och nyliberal kommersialisering av blåsiga platser

A Good Wind Site – Industrialization and Neo-liberal Commercialization of Windy Locations

Författare

Redaktör

  • Richard Ek
  • Johan Hultman

Summary, in English

För att befrämja en omställning av energisystemet har den svenska riksdagen fastställt ett mål för produktion av vindkraftsel som innebär en kraftig utbyggnad av vindkraftskapaciteten. Denna utbyggnad ger upphov till lika många lovord och förväntningar som den väcker kritik och farhågor. Syftet med denna text är emellertid inte att lista dessa och än mindre att lösa de olika kontroverser som uppstått i samband med vindkraft, t.ex. om den är en dyr eller en billig form av energi, eller om den ökar eller minskar en plats attraktivitet för turister. Texten

fokuserar istället på att belysa hur uppförandet av vindkraftsverk inordnar platser, dels i det globala industriella energisystemet, dels i den globala energiekonomin. I den första delen fokuseras tillståndsgivningsprocessen och där diskuteras hur vindkraft kan ses som en industrialisering av platser med natur- eller agrarkaraktär. I andra delen beskrivs hur den svenska staten driver på utvecklingen mot en ökad förnybar energiproduktion med målsättning, riktad forskning, ekonomiska styrmedel samt viss samordning men utan att själv beblanda sig med planeringen och driften av vindkraftanläggningar. I nyliberal anda ska vindkraft utvecklas i privat regi och drivas enligt marknadens regler. Syftet med texten är att belysa den specifika industrialiseringens och kommersialiseringens villkor som platser med högt vindenergiinnehåll genomgår när administrativa bedömningsgrunder och företagsekonomiska kalkyler gör dem till lämpliga föremål för en vindkraftetablering.

Publiceringsår

2007

Språk

Svenska

Sidor

111-128

Publikation/Tidskrift/Serie

Plats som produkt : kommersialisering och paketering

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Studentlitteratur AB

Ämne

  • Social Sciences Interdisciplinary

Nyckelord

  • Plats
  • Vindkraft
  • Nyliberalism
  • Energi

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 9789144045986