L'Etat, c'est pas moi. Reframing citizenship(s) in the Baltic republics

Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Department of Political Science, Lund University

Popular Abstract in Swedish

Denna avhandling riktar sig till läsare som har ett särskilt intresse i de baltiska staterna såväl som i demokratiseringsfrågor, postkommunism och medborgarskap. Författaren analyserar utvecklingen av medborgarskap i de baltiska länderna under sovjettiden samt sedan återupprättandet av självständigheten 1990. Teoretiskt vilar analysen på en kritisk granskning av de tre medborgarskapteorier som idag dominerar fältet, nämligen republikanskt, liberalt och kulturellt medborgarskap. Bokens centrala argument är att de svagheter som idag fortfarande präglar medborgarskap i de baltiska staterna bör hänföras mindre till svårigheter relaterade till etnisk mångfald än till hur politisk makt uppfattas och utövas i dessa länder.
This book speaks to readers with a particular interest in the Baltic states as well as to those with a broader interest in post-communist democratization and citizenship. The notion of citizenship has not been prominent in academic perspectives on post-communism. This study aims at bringing citizenship back into these perspectives.

Starting from the idea that citizenship is both a condition of democracy and an indicator of the level of democracy in a given society, the author studies the extent to which theories of citizenship currently dominating political science account for the specific experience of people living in the Baltic countries. This study's theoretical bedrock is thus a critical overview of the republican, liberal and cultural conceptions of citizenship, done in relation to the historically specific nature of post-communism.

The analytical instrument derived from this critical overview of theory is a two-dimensional model of citizenship called the Legacy and the Scruples. That model draws insights from, notably, linguistics and anthropology. It is applied to Baltic citizens' experiences of both communist and post-communist citizenships. Ruptures and continuities between these two kinds of citizenship are highlighted. This study argues that the current weakness of citizenship in the Baltic states is due not so much to difficulties in managing ethnic diversity (although such difficulties exist) than to more specifically political factors. These factors are linked to the ways citizenship and political power are conceived of and exercised in these countries.

2002-04-25
Edens hörsal, Dept of Political Science, Lund University
  • Anders Uhlin (Associate Professor)

Nyckelord