Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Theodicy

Författare

Redaktör

  • J. Wentzel Vrede van Huyssteen

Summary, in Swedish

Klassiska uppfattningar om teodicéproblemet i kristendomen och andra religioner presenteras kortfattat. Några vanliga argumentlinjer för en teodicé presenteras: modifierad allmakt, denna värld som en skola för evigheten, och människans fria vilja. Argumentationens moraliska aspekter betonas. Särskilt uppmärksammas de nya infallsvinklar på teodicéproblemet som baseras i modern vetenskap. Exempelvis är smärta en del av ett livsuppehållande varningssystem. Ängslan kan ses som en ofrånkomlig följd av människans förmåga till fantasi. Evolutionsbiologin ser individens död som en nödvändig del av livet och förutsättning för evolutionen. Sådana iakttagelser har inspirerat till nya infallsvinklar på teodicéproblemet.

Publiceringsår

2003

Språk

Engelska

Sidor

880-882

Publikation/Tidskrift/Serie

Encyclopedia of science and religion

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Macmillan

Ämne

  • Ethics

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 0-02-865706-3