Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Wrap your troubles into dreams

Wrap your troubles into dreams

Författare

  • Mats Eriksson

Summary, in Swedish

Wrap Your Troubles into Dreams, är ett praktikbaserat forskningsprojekt. Undersökningen berör stadsomvandlingsprocesser i Stockholmsområdet, speglade genom två politiska förhållningssätt gestaltat i staden: genomförandet av det funktionsseparerade Stockholms City (under 1960-talet) och de senaste decenniernas privatisering av stadsrummet. I forskningen har jag utgått från två platser som i motreaktion skapats i tiden: allaktivitetshuset Gamla Bro (1969-72) och det alternativa husvagnslägret Kontoret (2007-11) i Skärholmen.



Under min forskning har jag valt att framförallt titta på tre omständigheter; platsernas förhållande till respektive tids omgivande stadsomvandlingsprocesser; frågeställningar om social marginalitet, i förhållande till hur människor påverkas som lever i direkt utsatthet eller som befinner sig i en miljö med utsatta grupper; och slutligen, hur dessa människors erfarenheter ser ut och hur de valt att bygga upp egna strukturer i relation till tidens politiska och ekonomiska omständigheter.



Jag har undersökt två tillsynes olika reaktioner mot det normativa samhället. Där det personliga, den levda erfarenheten (kollektiva såväl som individuella) skapat värdegrunder förankrade i platserna och/eller i själva minneserinringen av dessa alternativa levnadsmönster.



I min forskning har jag använt mig av två metoder: samtal och arkivforskning. Ur samtalen, där jag har intervjuat personer som under en tid levt på platserna, växer en bild av ett skifte som rör övergången från välfärdssamhället till dagens entreprenörssamhälle. Jag har frågat mig hur dessa grundläggande förändringar påverkat människor, och hur de går att avläsa i stadsrummet.



Wrap Your Troubles into Dreams tar fasta på det personliga berättandet och samtalet som kunskapsbärare. Samtalen har bearbetats, omgestaltats och därefter sammanfogats till nya berättelser; en längre personligt hållen monolog i filmen Kontoret: Skärholmen, 2010, och som polyfon och mångtydig berättelse i filmen Det var en tid då allt var möjligt – All makt åt fantasin!. Denna bearbetning av materialet, en ”fiktionalisering”, lyfter samtidigt fram min egen roll som forskare/konstnär/filmskapare och det berättade/berättarrösten i relation till dokumentärfilmen som sanningsbärare och konstruktion.

Publiceringsår

2015

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Licentiatavhandling

Förlag

Malmö Faculty of Fine and Performing Arts, Lund University

Ämne

  • Visual Arts

Nyckelord

  • Contemporary Art

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-91-7623-483-9