Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fysisk aktivitet, idrott och välbefinnande hos äldre människor

Författare

  • Erwin Apitzsch

Redaktör

  • Å Nilzén
  • Magnus Wikdahl

Summary, in English

Traditionellt sett hör idrotten och den fysiska leken ungdomen till, men idag är det inte ovanligt med regelbunden och målinriktad motion också högre upp i åldrarna. Samtidigt har idrotten blivit allvarligare och forskningen betonar starkt och entydigt sambandet mellan ett livslångt motionerande och ett hälsosamt liv. I denna studie belyses motions- och hälsostrategier hos äldre män och kvinnor samt den fysiska aktivitetens betydelse för upplevelser av välbefinnande, självkänsla och hälsa i denna grupp. Undersökningsgrupperna bestod av äldre (55-59 år) fysiskt inaktiva personer, motionärer, Vasaloppsåkare och veteranfriidrottare, totalt 34 personer. Följande instrument användes: KASAM-29, Femfaktor-modellen ”The Big Five” samt en intervju. Det kan konstateras att fysisk aktivitet har en stor betydelse för samtliga grupper. Vasaloppsåkarna, som i princip har varit fysiskt aktiva hela livet, är den grupp som tycks ha den bästa hälsan och livskvaliteten. Den viktigaste konklusionen är att den fysiska aktiviteten, oavsett form, har många positiva effekter på det personliga planet och sannolikt även samhällsekonomiskt.

Publiceringsår

2007

Språk

Engelska

Sidor

53-83

Publikation/Tidskrift/Serie

Idrott i förändring

Volym

Skriftserie; 1

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Idrottsvetenskapligt Centrum vid Lunds Universitet, Lund

Ämne

  • Psychology

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 9172672439