Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Thylakoid membranes from green plants affect appetite and promote body weight loss

Författare

  • Caroline Montelius

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Övervikt och fetma fortsätter öka världen över, och har redan nått enorma

proportioner. Med dessa tillstånd följer en rad sjukdomar, så som diabetes typ 2, hjärtoch

kärlsjukdomar och en del cancersjukdomar. Idag är det globalt sett fler människor

som dör av fetma och de sjukdomar som är relaterade till övervikt, än som dör av

undervikt och svält. Övervikt orsakas främst av att vi har ett högre energi-intag än den

energimängd vi gör av med genom att röra på oss. Idag har många stillasittande jobb

och väljer bilen eller bussen framför att promenera eller cykla. Vi prioriterar inte heller

träning eller andra fysiska aktiviteter på fritiden. När det kommer till våra måltider

består dessa ofta av extra “smakrik” mat, d.v.s. mat som innehåller en stor del fett

och/eller socker. När vi sedan lagt på oss några extra kilon får vi ett ännu starkare sug

för smakrik föda, så att dessa livsmedel fyller en ännu större del av vårt dagliga liv.

Stressen kring olika dieter och kostråd gör tyvärr inte det ohälsosamma ätandet bättre.

Trender som att äta flertalet mellanmål för att undvika att bli hungrig har lett till att vi

idag har väldigt svårt att verkligen ”känna” hur hungriga vi är och hur mätta vi blir efter

en måltid. Detta gör att vi oftare äter större måltider och fler mellanmål. De medfödda

hunger- och mättnadssignaler har blivit utslagna.

De läkemedel som idag finns tillgängliga för att motverka övervikt och fetma har oftast

biverkningar, så som fettdiarré, huvudvärk, infektioner och hjärtklappning. Antalet

fetmaoperationer, sk. gastric bypass, ökar även världen över.

I min forskning har vi funnit att ett membran från gröna blad, thylakoider, har positiva

effekter hos både djur och människor. Tillsats av thylakoider leder till ett långsammare

upptag av näringsämnen från mag- och tarmkanalen, vilket leder till ett lägre

blodsockersvar efter måltid. Ytterligare förbättringar som vi funnit hos personer som

ätit tillskott av thylakoider är bättre reglerad frisättning av insulin samt sänkta

blodfetter. Vi har även funnit att thylakoider ger en ökning av de hormoner som

påverkar mättnaden, och minskar de hormoner som gör oss hungriga, vilket gör att vi

håller oss mätta och belåtna en längre tid mellan måltiderna. Efter en måltid med

thylakoider har vi även funnit att suget efter de extra smakrika produkterna med hög

andel fett och/eller socker sjunker. Exempel på dessa smakrika produkter är choklad,

kanelbullar och godis. Slutligen har vi visat i en studie hos människor att tillskott av

thylakoider varje dag i tre månader resulterar i en viktnedgång på ca 5 kg (ca 6% av

kroppsvikten). Denna viktnedgång kan verka blygsam, men den uppnås genom att

endast ta thylakoid-tillskottet och i övrigt följa de svenska och nordiska

rekommendationerna för födointag och fysisk aktivitet. Det är dessutom mer hälsosamt

14

med en långsam viktnedgång, som förhoppningsvis kan hållas stabil under resten av

livet. Vid en sträng diet och snabb viktnedgång ändras kroppens ämnesomsättning för

att ”spara” på den energi som kommer med födointaget, vilket är anledningen till den

s.k. ”jojo-bantningen”. I våra studier med thylakoider har vi däremot sett att denna

ändring i ämnesomsättning motverkas, vilket talar för att en varaktig viktnedgång bör

vara möjlig med tillskott av thylakoider.

För att sammanfatta så påverkar tillskottet av thylakoider kroppen på ett fördelaktigt

sätt. Thylakoider leder till en förbättrad reglering av blodsocker, insulin och blodfetter,

påverkar hormoner som ökar mättnad och minskar suget efter ohälsosam mat. Tillskott

av thylakoider har inte heller visat på några biverkningar. Sammanfattningsvis leder

tillskott av thylakoider till viktnedgång. Vi fastslår därför att thylakoider kan vara en ny

metod för att motverka och behandla övervikt, fetma och de metaboliska sjukdomarna.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2015

Språk

Engelska

Publikation/Tidskrift/Serie

Lund University Faculty of Medicine Doctoral Dissertation Series

Volym

2015:14

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Department of Experimental Medical Science, Lund Univeristy

Ämne

  • Basic Medicine

Nyckelord

  • Overweight
  • Obesity
  • Appetite Regulation
  • Thylakoids
  • Craving
  • Satiety

Status

Published

Forskningsgrupp

  • Appetite Regulation

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1652-8220
  • ISBN: 978-91-7619-094-4

Försvarsdatum

6 februari 2015

Försvarstid

09:00

Försvarsplats

LUX Hörsal Nedre, Helgonavägen 3, Lund

Opponent

  • Stephan Rössner (Prof)