Remote Sensing of Forest Decline in the Czech Republic

Publiceringsår: 1998
Språk: Engelska
Sidor:
Publikation/Tidskrift/Serie: Meddelande från Lunds Universitets Geografiska Institutioner, Avhandlingar
Volym: 135
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Lund University Press

Popular Abstract in Swedish

Avhandlingen beskriver hur man med elektromagnetisk reflekterar strålning, registrerad från satelliter vilka cirkulerar runt jorden kan lokalisera och kvantifiera skador på barrskog i Tjeckien.

Signifikanta samband mellan reflektans och barrförluster gör det mögligt att utföra översiktliga uppskattningar av dessa varrförluster med satellitdata.

Genom att jämföra skogsskadornas rumsliga utbredning med förekomsten av luftföroreningar, klimat samt topografi kan hypoteser om olika orsakssamband testas och undersökas.
This thesis describes the localisation and quantification of deforestation and forest damage in Norway spruce forests in northern Czech Republic using Landsat data.

Severe defoliation increases the spectral reflectance in all wavelength bands, especially in the mid infrared region. These spectral differences allow the separation of three damage categories with an accuracy of 75% using TM data and regression-based relationships. Estimating the same categories using an artificial neural network, multitemporal TM data and topographic data yields slightly higher accuracy (78%). The methods are comparable when using identical input data, but the neural network more efficiently manage large input data sets without pre-processing.

The estimated coniferous deforestation in northern Bohemia from 1972 to 1989 reveals especially affected areas between 600 and 1000 m.a.s.l. and on slopes facing south and southeast. The sector downwind a large source of sulphur dioxide was strongly deforested.

Comparing regional forest damage statistics to three methods estimating harmful effects of sulphur dioxide on Norway spruce yielded significant relationships versus level of forest damage and accumulated salvage felling. Quantifying the effect of data uncertainties permit mapping the probabilities of areas to be significantly over or below thresholds for harmful effects on spruce forests.

Satellite based estimation of coniferous forest health is a good complement to field surveys and aerial photography.

1988-05-20
Geografiska institutionernas föreläsningssal, 3:e våningen, Sölvegatan 13, Lund
  • Curtis Woodcock (Professor)

Nyckelord