Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sfinxerna på Universitetshuset renoveras

Bild på sfinxerna på universitetshuset

I samband med Universitetshusets pågående renoveringsprojekt har Statens fastighetsverk (SFV) upptäckt att husets fyra sfinxer är i dåligt skick och måste tas ner och gjutas om. Detta för att inte riskera att nedfallande betongdelar kan komma att skada förbipasserande. Förhoppningen är att de nygjutna sfinxerna ska vara på plats under 2022.

Universitetshusets mittparti flankeras överst av fyra sfinxer, placerade i par om två. Vid en nyligen genomförd inventering, konstaterade SFV att sfinxerna tyvärr har så stora sprickbildningar i betongen att de måste tas ner och gjutas om av säkerhetsskäl.

Inom kort kommer arbetet med att ta ner sfinxerna från taket att påbörjas. Därefter ska de gjutas om och målet är att de fyra nya sfinxerna ska finnas på plats på taket igen under 2022.

De fyra sfinxerna, som är 2,2 meter höga, två meter breda och en meter djupa, väger 3,5 ton styck. De är repliker på Universitetshusets ursprungliga sfinxer och har funnits på husets tak sedan 1993.

Mer information finns i SFV:s pressmeddelande

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.