Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 2 december

Tre-år-före-dagen, Medicon Village, adventskalender, KAW, EU-kommisionärsbesök, Syriendagar, Akka V, Afrikaresan, ”Mission impossible” och rektorsmottagning är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Tre-år-före-dag. Den 13 december är det dags för ännu en nedräkning inför universitetets 350-årsjubileum. Tre-år-före-dagen firas med ett öppet eftermiddagsprogram på temat ”Universitetet som samhällsbyggare” på Café Athen på AF kl 15.00-17.10. Medverkar gör Gustav Fridolin (MP), Mats Svegfors, Cecilia Schelin Seidegård, Ann-Katrin Bäcklund, Lars Samuelson och Göran Bexell och moderatorn Elin Gustafsson. Alla är välkomna!

Diskussioner på samma tema fortsätter under lättsammare former vid kvällens tre-år-före-fest, dit alla anställda, studenter och vänner till Lunds universitet hälsas välkomna (mot en kuvertavgift).

Ytterligare information om tre-år-före-dagen och om festanmälan hittas på www.lu.se/350


Öppet hus på Medicon Village var det häromveckan, den 19 november. Den cancerforskning som nu samlats presenterades i högsta tempo i matsalen. Därefter fick man vandra runt i laboratorierna och kontorslokalerna. Det var mycket lyckat med många besökare som fick se närmare på verksamheten. Det är glädjande att se hur den negativa händelsen när AstraZeneca valde att stänga ner sin verksamhet har vänts till något så positivt och där är nu fler på plats än under AstraZenecas dagar.

Läs mer

Afrikaresan. Eva är just nu i Afrika tillsammans med en delegation för att besöka Sydafrika, Botswana och Malawi. Läs om den första veckans upplevelser i Lundarektorernas blogg.

Läs bloggen här 

Adventskalender. Missa inte Lunds universitets adventskalender som drog igång i går. Bakom de 24 luckorna döljer sig en forskare som får önska sig en julklapp. Den som öppnar alla 24 luckor blir inte bara allmänbildad utan får också insyn i universitetets enorma forskningsbredd, eftersom alla önskningar är kopplade till Lunds universitets forskning från humaniora till teknik. Det här är ett sätt att visa den breda forskning som finns vid Lunds universitet.

Se den här

Inbjuden av Socialdemokraternas regiongrupp redogjorde Per för en tid sedan sin syn på högre utbildning och dess betydelse för Skåne. Intresset var stort och frågorna många.


KAW:s huvudmannaråd (Knut och Alice Wallenbergs stiftelse) höll möte i Stockholm och diskuterade bl a infrastrukturfrågor, KAW:s program för unga forskare, Swetox (Swedish Toxicology Research Center)i Södertälje samt satsningen på de strategiska forskningsområdena.


EU-kommissionär Lázló Andor från Ungern, med ansvar för sysselsättning, socialpolitik och inkludering besöker Lund 5 december och kommer att träffa bland andra Per innan han håller en öppen föreläsning på temat ”Den europeiska sociala modellen efter krisen”.

Läs mer om föreläsningen här


Julkonsert. Den 5 december är det dags för årets julkonsert i aulan i Universitetshuset. I år är det sopran Hannah Holgersson som är soloartist och framträder tillsammans med Akademiska kapellet och Lunds akademiska kör under ledning av director musices Patrik Andersson och kördirigent Cecilia Martin-Löf. Per håller också traditionsenligt sitt jultal. Konserten som börjar kl 17 är öppen för alla medarbetare. Välkomna!

Innan konserten blir det också en mottagning för årets pensionärer. Det är alltid angeläget och glädjande att få möjlighet att tacka våra medarbetare för den fina insats ni gjort för vårt universitet!


Syriendagar. 5-7 december blir det intensiva dagar med ett späckat program med tema 48 timmar Syrien.  Under 48 timmar är det föreläsningar, debatter, seminarier, teater, konserter och poesiföreläsningar. Per medverkar i en debatt om universitetets roll och ansvar med titeln ”Förstå, förklara, förbättra - universitetet i verkligheten” på lördagen.

Se hela programmet här

 

Nobelfestligheter. Per åker till Stockholm i nästa vecka för att delta vid Nobelmiddagen med tillhörande ceremoni. Dagen efter är det middag på slottet tillsammans med bland andra kungen och drottningen.


Universitetsstyrelsen har årets sista sammanträde fredagen 13 december.
 

Akka V. Universitetets ledarskapsprogram för akademiska ledare har nått sin femte omgång, Akka V, vilket inleds med ett internat i nästa vecka. Eva finns med för att delge några av sina erfarenheter och prata på temat ”Strategiska framtidsfrågor för Lunds universitet”.


Rektorsmottagning hölls 25 november där vi uppmärksammande medarbetare och även studenter som gjort särskilda insatser för universitetet. Det är högtidsstunder där universitetets bredd, kreativitet, rikedom och mångfald synliggörs på ett både enkelt och trevligt sätt.


Mission impossible med hemlösa tiggare på våra gator? Vi har sett att en del studenter klarar ”Mission impossible”. Nu vill jag fråga: Finns det några av er studenter eller LU-medarbetare som har någon innovativ lösning på hur vi kan hjälpa de hemlösa tiggarna på Lunds gator. För en tid sedan skrev Sydsvenskans Cecilia Nebel ett ingående reportage om situationen. Hon har också ställt frågan om universitetet har några idéer till lösningar och om vi eventuellt kan engagera oss. Jag har ställt frågan till mina närmaste medarbetare och kort nämnt om problemet för våra samarbetspartners i kommun och region samt efterfrågat deras syn. Än ser vi ingen lösning på detta men jag hoppas det ska komma och därför är jag tacksam för förslag från er. Välkomna med dessa till mig.

Läs om Technology Managements ”Mission impossible”
Läs artikeln i Sydsvenskan

 

Med vänlig hälsning Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.