Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

– Det långa livet behöver inte vara det bästa

Kvinna med häst.
Eva Nordmark mår bra av att umgås med hästarna på Humlamaden. Foto: Åsa Hansdotter.

Eva Nordmark var 62 år när hon fick diagnosen Alzheimers. Men livet tog inte slut, utan gav henne tvärtom en chans att återta delar av sitt liv som hon inte tidigare hunnit med.

Det är en solig höstdag på Humlamaden utanför Veberöd och stallet är fullt av liv och rörelse. Shetlandsponnyn Brossan, 32 år gammal, strosar lös på gården och gör vad som faller honom in, medan ridhästarna förbereds inför morgonens pass. Eva Nordmark står inne i en av boxarna och borstar av den värsta leran. Det är tydligt att både hon och hästen njuter av stunden. På en skylt i stallgången står det ”Tyst område”.

– Allt här är marinerat i lugn och eftertänksamhet. Det är djuren som bestämmer takten, säger hon.

För två år sedan förändrades livet för Eva Nordmark. Då var hon mitt uppe i forskningen om barn med cerebral pares, vilket innebar en stor arbetsbörda och många resor. Dessutom hade hon ansvar för flera doktorander och tidsbristen gjorde att hon slarvade med både mat och sömn. Länge gick hon med diffusa symptom som trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Hon trodde att problemet var att hon behövde bättre belysning och kontaktade därför företagshälsan.

– De frågade mig hur jag egentligen mådde och då slog det mig att jag faktiskt inte alls mådde bra.

Remitterades till minneskliniken

Eva Nordmark fick diagnosen utmattningssyndrom. Hon blev också remitterad till minneskliniken där hon genomgick olika tester och provtagningar.

– Alltså, får man en remiss till minneskliniken förstår man ju att det är något som inte stämmer.

Men trots att Eva Nordmark redan misstänkte att hon drabbats av Alzheimers var det ändå ett känslomässigt besked när hon och hennes familj insåg att livet aldrig mer skulle bli detsamma. Efter den första chocken var Eva Nordmark trots allt lite lättad.

– Det är ju inte så att man sätter upp en tio-i-topplista med sjukdomar som man helst vill ha, men många av mina vänner har fått cancer och jag trodde själv att mina symptom tydde på en hjärntumör.

Kvinna på häst.
Forskaren Eva Nordmark fick en Alzheimersdiagnos tidigt, men lever ändå ett gott liv. Foto: Åsa Hansdotter

Genom sitt arbetsliv har Eva Nordmark fått möjlighet att lära sig mycket om kroniska sjukdomar och hur man kan leva ett meningsfullt och kärleksfullt liv trots att man är sjuk. Den kunskapen tar hon nu med sig i sin nya roll som patient.

– Självklart blir jag ledsen vissa dagar när jag tänker på framtiden. Även om jag mår bra nu, inser jag att min personlighet kommer att förändras och att den dagen kommer när jag inte längre kan ta hand om mig själv och kan bli omyndigförklarad. Att jag inte får lov att vara med längre. Då unnar jag mig att vara ledsen och gråter en skvätt.

Från forskare till forskningsobjekt

Forskning är fortfarande viktig för Eva Nordmark, men nu i egenskap som patient där hon ingår i olika forsknings­studier. Hon anser att Alzheimerforskningen borde få långt större möjligheter än vad den har idag. För tillfället är hon sjukskriven och väntar på att bli sjukpensionär, men hon sörjer inte arbetslivet, utan anser att hon har gjort sitt och även sett till att det finns folk som kan ta över det hon påbörjat.

– Visst saknar jag många av mina arbetskamrater, men jag har fått andra ”medresenärer” på min väg. Både människor och djur.

En av de senaste ”medresenärerna” är beaglen Lisa som Eva Nordmark fick av sin man när hon blev diagnostiserad. Att ha hund innebär att hon måste strukturera upp dagen och tvingas till rutiner. Även besöken på Humlamaden hjälper henne att passa tider och att planera sin vardag. Hon tycker att det finns mycket stigma runt Alzheimers och upplever att många känner sig osäkra runt henne – rädda att hon ska ha glömt vem de är eller göra något tokigt. Därför är viktigt för henne att vara öppen med sin sjukdom och visa att man visst kan ha ett bra liv trots Alzheimers.

– Jag kommer inte att bli frisk, men kan leva ett friskt liv genom att vara noga med återhämtning och vara sträng mot mig själv när jag doserar mina aktiviteter. I och med att jag saktat ner tempot, njuter jag på ett helt annat sätt av nuet och det jag har omkring mig. Det hade jag inte tid till innan.

Kvinna borstar en häst.
Eva Nordmark kommer till Humlamaden tre gånger i veckan och hjälper till med att pyssla med hästarna. Foto: Åsa Hansdotter.

Eva Nordmark kom tidigt i behandling för sin Alzheimers och tillhör med sina 64 år yngreprogrammet på minneskliniken – något som hon skämtsamt säger sig vara ganska nöjd med. De broms­mediciner hon tar gör att hon inte längre bör dricka alkohol eller kan köra bil. Själv tycker hon bara att det är skönt att slippa leta parkeringsplats och menar att det är bra träning att tvingas åka kollektivt.

– Jag har på många sätt fått en ny chans. Nu gör jag färre saker, men med mer kvalitet och mitt liv är mycket bättre än innan jag blev sjuk.

– Ett liv ska levas och det är inte säkert att det långa livet är det bästa. Jag tror att det är rätt så fint att dö också, men är tacksam för varje dag jag får.

Eva Nordmark

Ålder: 64 år.

Diagnos: Utmattningssyndrom och Alzheimers.

Arbetar: Är universitetslektor i fysioterapi vid Institutionen för hälsovetenskaper. Har forskat om barn med cerebral pares.

Familj: Maken Lars, fyra vuxna barn, två barnbarn och ytterligare två på väg. Hunden Lisa – ”en Lisa för själen”.

Bor: I Barsebäcks hamn.

Intressen: Djur och natur.

Alzheimers sjukdom

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och står för 60–70 procent av samtliga fall. Ungefär 100 000 personer i Sverige har Alzheimers sjukdom. En av tio är under 65 år.

Humlamaden

Hit kommer patienter med remiss från psykiatrin för naturunderstödd rehabilitering med hjälp av bland annat hästar och hundar. Det är Evas Nordmarks utmattningsdiagnos som gett henne möjligheten att delta i verksamheten, inte hennes Alzheimerdiagnos.

Bild på tidningsomslag.

LUM 6 / 2020

LUM 6 2020 (PDF 3,8 MB ny flik)

Bläddringsbar version – issuu.com

Webbversionen

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968. Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda. Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.