Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så gör du din röst hörd

Man som talar.
Det är viktigt att ta hand om sin röst, i synnerhet om man är beroende av rösten i sitt yrke. Foto: Aggapom Poomitud

Ungefär en tredjedel av Sveriges yrkesverksamma befolkning har ett arbete som är röstintensivt. Lärare tillhör dem som är beroende av att rösten fungerar. De är också överrepresenterade i den grupp som har röstproblem.
Men det finns stora möjligheter att ta hand om och träna upp sin röst så att den håller hela livet.

Rösten är ett av våra viktigaste instrument för att kunna uttrycka tankar och förmedla känslor. Rösten påverkas direkt när vi är glada, ledsna, trötta eller stressade och är en av de första signalerna vi tar emot när vi möter en ny människa. Utifrån personens röst bildar vi oss snabbt en föreställning om vilka egenskaper denne besitter.

– Det finns ingen ”perfekt” röst, men generellt bör rösten inte ha för många avvikelser för att fungera optimalt. Vi har till exempel svårare att ta till oss budskap från någon som har ansträngd röst eller som är hes – vilket signalerar ohälsa, säger Susanna Whitling, som är logoped, lärare på logopedprogrammet och forskare inom röstanvändning och röstbelastning.

Dialekter påverkar

Även våra dialekters tonvariationer påverkar oss, där till exempel skånskan är monoton och lik danskan, medan värmländskan ligger nära norskan med mycket större variation i tonläge.

Förutom våra individuella röstskillnader är vi, precis som när det gäller traditionell belastningsergonomi, även olika känsliga för hur mycket vi kan anstränga rösten. En viktig aspekt i röstergonomin är hur luftfuktigheten i lokalen är reglerad – torr luft påverkar nämligen luftvägarna negativt.

– Andra faktorer som påverkar rösten är om man behöver tala mycket, högt eller länge utan möjlighet till vila. Stress inverkar också på oss genom att musklerna spänns och andningen blir ytligare, vilket i sin tur anstränger rösten, säger Viveka Lyberg Åhlander, logoped och handledare på logopedprogrammet samt forskare inom skolans ljudmiljö, talarkomfort och kommunikation.

Kvinnliga lärare har mest röstproblem

Kvinnliga lärare har större problem än manliga. Det beror på flera faktorer. Våra lokaler är ofta byggda så att de förstärker de lägre frekvenserna och därmed mörka röster, vilket gör att kvinnor rent akustiskt får ett tuffare jobb att nå ut. Om kvinnliga lärare jobbar med yngre barn är deras ljusa röster i samma frekvensområde som barnens, vilket innebär att de har svårt att överrösta barnens röstläge. Konsekvensen blir att kvinnor pressar sin röst mer och upplever sig mer begränsade.

Porträtt av två kvinnor.
Viveka Lyberg Åhlander och Susanna Whitling. Foto: Åsa Hansdotter.

Vanliga symtom på röstproblem är ont i halsen, heshet, harklingsbehov eller att rösten är svag och ansträngd vid vanligt tal. Ungefär sexton procent har problem med sin röst – främst den äldre befolkningen och inte minst kvinnor i klimakteriet.

Att prata ett annat språk än sitt första­språk tröttar talapparaten ytterligare. Universitetslärare måste ofta skifta språk till engelska vilket gör att de tänker mer på vad de ska säga än hur de använder rösten. Man kan jämföra det med att sjunga. Om du kan stycket utantill anstränger du rösten mindre än om du måste läsa noter samtidigt. Undervisning via Zoom eller Teams blir också annorlunda rent röstmässigt.

– Vi är beroende av den kommunikativa kontexten och behöver få tydlig återkoppling för att anpassa det vi ska säga till lyssnaren. Rösten låter också annorlunda när vi har hörlurar på och inte hör oss själva, vilket gör att vi tar i mer när vi pratar vilket tröttar ut, säger Viveka Lyberg Åhlander.

Rösten förändras under hela livet

Under hela vår livstid förändras rösten. Tydligast är det kanske när pojkarna kommer i målbrottet, men även flickors röster ändras under puberteten och sjunker något i tonläge. När vi blir äldre ändras förutsättningarna igen, först hos kvinnor i klimakteriet och några år senare även för män. Under klimakteriet blir slemhinnorna torrare och man får ett lägre röstläge som kvinna. Ork påverkar också rösten och man kanske inte pratar lika mycket som tidigare. Det finns fortfarande mycket lite kunskap om den äldre friska rösten i funktion – något som är ett viktigt forskningsfält inte minst för att hjälpa äldre medarbete att kunna stanna kvar på jobbet längre.

– När rösten åldras är det viktigt att hålla igång och prata. Det går inte att vila sig i form. Stabilitet från bukmuskulaturen är viktig och att fokus flyttas från axlar, hals och nacke till ben, rygg och mage som får jobba lite mer. Det absolut viktigaste för en i övrigt frisk röst är att ha andningen på plats – det är bränslet som får stämbanden att vibrera överhuvudtaget, menar Susanna Whitling.

Tvärvetenskaplig disciplin

Logopedi är en tvärvetenskaplig disciplin med medicin, lingvistik, psykologi och till och med teknik. Förutom vid röstproblematik kopplas logopeder in vid bland annat neuropsykiatriska funktionssättningar, språkstörningar eller dyslexi och är kunniga i både det kliniska och medicinska perspektivet av röst-, språk- och tal- samt sväljningsrelaterade problem. Susanna Whitling tycker att yrket är både roligt och mångfacetterat.

– Vårt uppdrag som logopeder är att hjälpa personer att få sin röst att bli hörbar och hållbar, och med rätt träning kan man faktiskt påverka rösten mycket. Den behöver inte vara vacker eller superskön att lyssna på – men rösten ska inte störa kommunikationen, vare sig för sändare eller mottagare. Att räkna ut vad problemet är och sedan jobba med röstinstrumentet och hjälpa människor är fantastiskt.

14 tips för att slippa röstproblem

  1. Slappna av. Är du spänd i axlar, nacke och käkar påverkar det din röst. Mjuka upp axlar och nacke med lite stretch­övningar.
  2. Förbered rösten att använda mycket luft – det vill säga andas djupt med magen. Har du koll på andningen slipper du också den svajiga nervösrösten.
  3. Det är inte bra att vara ”kallstartad” så prata gärna med din partner eller hund innan det är dags för dagens första föreläsning.
  4. Stå gärna upp för att få en bättre hållning där du kan djupandas långt ner i kroppen och använda magstödet.
  5. Drick mycket vatten för att hålla slemhinnorna elastiska och avslappnade. ät inte halstabletter i onödan de torkar ut slemhinnorna. När du dricker slappnar även stämbanden av.
  6. Backa upp mot whiteboarden så reflekterar den rösten ut i rummet. Eller ställ dig i en hörna för att få ut ljudet bättre med hjälp av ”trattformen”.
  7. Harkla dig inte, det mår inte stämbanden bra av. Hosta istället.
  8. Försök inte överrösta buller.
  9. Undvik om det är möjligt torr, dammig och rökig miljö.
  10. Använd mikrofon om du talar för en större grupp.
  11. Om du undervisar via Zoom eller Teams – ta bort ena hörluren från örat så att du hör din egen röst. Underlätta kommunikationen genom att bestämma spelreglerna innan: Vad gäller vid återkoppling och frågor? Ska alla deltagare ha videon igång?
  12. Lägg in en ”pratpaus” på fem minuter några gånger om dagen för att vila stämbanden, om du känner att rösten blir ansträngd.
  13. Är du förkyld och hes så vila rösten. Det är bättre att prata än att viska.
  14. Får du alltid problem med rösten efter en presentation, sök hjälp via självremiss till logopedmottagningen.

Forskarna om sina röster

Viveka Lyberg Åhlander om sin röst: – Jag får ofta höra att jag är tydlig och har en klangfull röst. Kanske hjälper det till att jag sjungit sedan barnsben. Under utbildningen till logoped behövde jag jobba med att slappna av och på så sätt sänka mitt röstläge och taltempo.

Susanna Whitling om sin röst: – Många tycker att jag artikulerar supertydligt och att vissa konsonanter hörs igenom både kör och symfoniorkester. Under logopedutbildningen arbetade jag en hel del med avspänning, eftersom stressen från mina axlar smittade av sig till struphuvudet.

 

Bild på tidningsomslag.

LUM 6 / 2020

LUM 6 2020 (PDF 3,8 MB ny flik)

Bläddringsbar version – issuu.com

Webbversionen

Om LUM

Lunds universitets magasin LUM utkom första gången 1968. Den tryckta tidningen utkommer idag med 6 nummer per år och når samtliga anställda. Jan Olsson är redaktör och Eva Johannesson är ansvarig utgivare. 

Kontakta LUM:s redaktion

LUM in English

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.