Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Öst- och centraleuropakunskap: Balkan - kulturhistoria, politik och samhälle

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Som studerande på denna kurs får du en möjlighet att göra en resa genom Balkanregionens rika och mångsidiga historia och utforska dess betydelsefulla relationer med såväl det Osmanska riket i öst som det Habsburgska riket i väst.

Om ämnet Öst- och centraleuropakunskap

Ämnet Öst- och central­europakunskap täcker både EU:s nya medlemsstater som Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern och postsovjetiska stater som Ryssland, Ukraina, Belarus samt sydosteuropeiska stater som Serbien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien och Makedonien. Vi sätter in dessa länders utveckling och aktuella situation i ett djuphistoriskt europeiskt perspektiv. Vi tar upp såväl den nutida politiska situationen i området som dess idéhistoriska utveckling samt kulturella uttryck som exempelvis det judiska kulturarvet och rysk och balkansk filmkonst.

Ämnet ger fördjupade insikter om problem som identitet, etnicitet, myter, symboler och kulturöverföring. I undervisningen används teoretiska och metodologiska perspektiv som borgar för en kritisk hållning till stereotypa föreställningar om Öst och Väst.

Kursens mål och innehåll

I den här kursen studerar vi Balkans kulturella mångfald och följer hur områdets olika nationella identiteter har vuxit fram. Dessutom fördjupar vi oss i frågan om vilken relation Balkan har till det övriga Europa och vilken som är regionens rättmätiga plats i framtidens Europa.

Kursen ger perspektiv på Sydosteuropa Balkan såsom en särskild region i Europas utkant, och problematiserar begreppet Balkan och dess relation med Europa. Kursen ger även en översikt över Sydosteuropas historiska utveckling från tidig medeltid till våra dagar med tyngdpunkt på identitet, kultur, och religion. Den behandlar även arvet från imperierna, särskilt det osmanska, och dess betydelse för regionens utveckling under nationalstatsbyggandet under 1800- och 1900-talen samt relationen mellan nationalism och kommunism efter det andra världskriget. Under kursens gång jämförs de olika strategier som tillämpats av Balkanländerna för att tackla interetniska relationer och i korthet diskuteras även det internationella samfundets roll i regionen idag.

Hur går jag vidare efter kursens slut?

Vår kurs om Balkan är en av totalt fyra kurser som ingår i ämnet Öst- och centraleuropakunskaps grund- och fortsättningsnivå. I utbildningen ingår också litteraturhistoriska kurser som ges under ämnet ryska. Efter du är klar med alla kurser på grund och fortsättningsnivå kan du läsa vår kandidatkurs och så småningom ta ut en kandidatexamen med Öst- och centraleuropakunskap som huvudområde.

Du kan läsa mer om att studera hos oss här: https://www.sol.lu.se/ioc/om-att-studera-ost-och-centraleuropakunskap

Om du har frågor får du gärna kontakta vår studievägledare.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Öst- och centraleuropakunskap

Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 84 50

https://www.sol.lu.se/ioc/

Robert Ekdahl

Studievägledare

robert [dot] ekdahl [at] sol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt Historia 1b eller 1a1 och 1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2.

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Eftermiddagstid Lund, deltid 50%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-04-15

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Öst- och centraleuropakunskap: Balkan - kulturhistoria, politik och samhälle är 28 750 SEK.