Pressmeddelanden

Universitetsövergripande

Publicerad: 2011-11-22 11:41

Pressinbjudan: Lunds universitets kokbok släpps

I Lunds universitets kokbok ryms inte bara recept utan här skildras hela universitetets kulinariska bredd i text och bild. Den 24 november hälsas media välkommen till boksläppet.

Den goda jorden är grunden för välståndet i Skåne. Det är kanske därför som mattraditionerna är särskilt starka vid Sveriges sydligaste universitet. Varje akademisk högtid – doktorsdisputation, promotion, professorsinstallation – är förbunden med en måltid eller en festlig middag.

Vid studentnationerna följer man det traditionella matåret med sillfrukost den siste april och gåsmiddag i november. Så gott som varje akademiskt ämne har någon anknytning till mat: kemi, fysik, juridik, genusvetenskap, etnologi, teologi. Vid vissa institutioner bedrivs forskning om mat som är bra för hjärnan eller dålig för hjärtat. Inom andra ämnen studerar man måltiden som kulturellt och socialt fenomen.

Lunds universitet visar här hela sin kulinariska bredd. Följ med till korridor- och nationskök, se hur det går till när man lagar mat till alla som arbetar med spex och karneval, se hur en promotionsmiddag eller en bal med 500 gäster förbereds eller vad som serveras när rektor tar emot utländska ambassadörer. Eller varför inte ta del av vad en utbytesstudent från Peru lagar i sitt korridorkök eller förbered en måltid med hjälp av 300 år gamla recept från Universitetsbibliotekets gömmor. Allt detta och mycket mer finns i Lunds universitets kokbok.

Ett 30-tal skribenter med anknytning till universitetet medverkar i boken och ger sina speciella ingångar till mat och recept. Redaktör är Johan Stenström, professor i litteraturvetenskap och fotograf är Per Lindström, som under många år dokumenterat Lund och universitetet.

Pressen är välkommen på boksläpp med mingel och lätt lunch.

Vad:
Boksläpp, Lunds universitets kokbok (Atlantis förlag)
När: Torsdag den 24 november kl. 11.30
Var: Pelarsalen, Universitetshuset, Paradisgatan 2, Lund
Deltar: Johan Stenström redaktör, Per Lindström fotograf samt flera av kokbokens delförfattare, rektor Per Eriksson m.fl.
För mer information om Lunds universitets kokbok kontakta: Redaktör Johan Stenström, 0708-12 64 44, Johan.Stenstrom@litt.lu.se

Anna Johansson

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden