Pressmeddelanden

Pressinbjudan: Vetenskapscafé om klimatrubbningar

Kl 18.30, onsdagen den 30 november
Café Birger, Helsingborgs stadsbibliotek

År 2003: En sommar med rekordvärme. I Frankrike når dödligheten bland äldre personer en toppnotering.
År 2005: Stormen Gudrun slår till mot Sverige. Senare på året rasar stora skogsbränder i Spanien och Portugal. Orkanerna sveper in över den amerikanska sydkusten med förödande kraft.

Tillfälligheter? Ingen vet – ännu. Men lite till mans har vi vant oss vid att skylla extrem väderlek på växthuseffekten. Och forskarna vet att koldioxidhalten i jordens atmosfär har ökat under 1900-talet, något som borde få konsekvenser förr eller senare.

Vad kan vi göra? Kan vi hejda utvecklingen eller måste vi anpassa oss till ett förändrat klimat med allt vad det innebär för miljö och för våra försörjningsmöjligheter? Det finns möjlighet att diskutera detta med forskare från Lunds universitet på ett vetenskapscafé i Helsingborg den 30 november. Då får du träffa naturgeografen Anders Lindroth, miljövetaren Lennart Olsson, statsvetaren Johannes Stripple och energiexperten Per Svenningsson – vetenskapsmän som alla har intresserat sig för klimatfrågorna, var och en från sitt perspektiv. Det hela är ett arrangemang av Lunds universitet i samarbete med Helsingborgs stadsbibliotek och med stöd av Sparbanksstiftelsen Skåne.

Såvitt vi vet är vetenskapscafeer något nytt för Helsingborg. Tanken är att allmänhet och forskare ska kunna träffas i en avspänd och informell miljö, ta en öl eller en kopp kaffe och samtala med varandra. Det alltså ingen paneldebatt där forskarna diskuterar med varandra. Samtalet leds av vetenskapsjournalisten Göran Frankel.

Media är givetvis välkomna att bevaka evenemanget. Vi skulle också uppskatta en förhandsblänkare om det hela.

För mer information kontakta Göran Frankel 046-222 94 58.

För mer bakgrundsinfo se

http://www.lu.se/o.o.i.s/1383 (pressmeddelanden 2005-06-01 ”Hotad artrikedeom i Europa” och 2005-10-28 ”Mera skog och regn i framtidens Sverige”)

http://forskning.se/servlet/GetDoc?meta_id=87554 (filmreportage: ”Tinande isar förbryllar”)

Göran Frankel