Meny

Javascript is not activated in your browser. This website needs javascript activated to work properly.
Du är här

Pressmeddelanden

Humaniora/teologi

Publicerad: 2005-12-05 11:41

Ny avhandling om modern muslimsk tänkare

Kan islam fungera i ett modernt pluralistiskt samhälle? Nurcholish Madjid, en av de stora nutida muslimska tänkarna, vigde sitt liv för att detta skulle bli verklighet i hans hemland Indonesien. Han avled nyligen vid 66 års ålder och i dagarna har islamologen Ann Kull vid Lunds universitet lagt fram en avhandling om hans liv och tankar.

– Nurcholish var intressant bland annat för att han starkt tog avstånd från alla försök att islamisera samhällsstrukturen, säger Ann Kull. Till skillnad från utvecklingen i många andra muslimska länder opponerade han sig mot alla tankar på att bilda en islamisk stat grundad på islamisk lag eller att använda islam i partipolitiskt syfte. Däremot förespråkade han varje enskild muslims ansvar för att omsätta islamisk etik och grundläggande principer i sina olika roller i samhället.

I intellektuella muslimska kretsar runt om i världen finns idag en växande efterfrågan på en reformering av islam så att religionen på ett bättre sätt kan möta upp mot ett modernt samhälles krav på demokrati och mänskliga rättigheter. Ann Kull menar att Nurcholish Madjids tankar i högsta grad är förenliga med detta.
–Nurcholish var en demokratisk samhällstänkare men med ett ideal baserat på islam snarare än sekularism, säger Ann Kull. Han var dock noga med att hans samhällspolitiska idéer även skulle gynna den ickemuslimska befolkningen i Indonesien som utgör ungefär 15 procent av befolkningen.

Indonesien är i dag världens folkrikaste muslimska land med cirka 220 miljoner invånare. På senare år har media rapporterat om terrorattentat utförda av muslimska terrorister, men Ann Kull menar att tanken på en sekulariserad stat är väl förankrad i landet.
– Även om det dyker upp fundamentalistiska grupper som förespråkar en islamisk statsapparat så har dessa svårt att få ett bredare gehör för sina idéer, säger Ann Kull. Här har framförallt Nurcholish Madjid, men även andra moderata muslimska ledare, spelat en viktig roll i utvecklingen.


För att tala med Ann Kull, ring till arbetet 046-2224332 och hem 046-14 33 55 eller maila henne på ann.kull@teol.lu.se. Hennes avhandling har titeln “Piety and Politics: Nurcholish Madjid and his interpretation of Islam in modern Indonesia.” Se sammanfattningen på http://theses.lub.lu.se/postgrad/search.tkl?field_query1=pubid&query1=hum_371&recordformat=display

Ulrika OredssonPressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden

Ändra/ta bort din prenumeration

Pressmeddelanden i RSS-format (kopiera webbadressen):
http://www3.lu.se/info/pm/rss.php

PRESSKONTAKTER

Anna Johansson
Anna [dot] Johansson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046-222 70 18

Ulrika Oredsson
Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se
Telefon: 046- 222 70 28

Jonas Andersson
Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (Jonas.Andersson)Ulrika [dot] Oredsson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (@)Jonas [dot] Andersson [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (kommunikation.lu.se)
Telefon: 046-222 70 17

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen