Pressmeddelanden

Teknik / LTH

Publicerad: 2007-11-30 09:05

Annorlunda julkalender laddad med kemiska experiment

Hur gör man sin egen brandsläckare? Vad händer när man lägger sega råttor i sockervatten? Och hur gör man en vattenvulkan? Alexander Mirholm, student i Bioteknik på Lunds Tekniska Högskola, har gjort en digital julkalender med 25 filmade kemiska experiment.

– Ända sedan jag började på LTH har jag varit engagerad i något som heter femteklassprojektet, där studenter gör experiment för elever i årskurs fem. Det finns inget som går uppemot en hel klass som utbrister ”wow!” när de ser ett häftigt och kul experiment. Det är fantastiskt när man ser hur deras lust att försöka förstå skjuter i höjden! berättar Alexander Mirholm.

Tanken med kalendern är att erbjuda flera möjlighet att få se hur kul det kan vara att förstå vardagliga och icke vardagliga händelser.

– Jag hoppas att barn och ungdomar kan inse att högre studier inte bara leder till mer skoljobb utan även en massa kul kunskap. Denna kunskap kan vi verkligen använda till att förstå allt som händer runt omkring oss i ett allt mer händelserikt och dynamiskt samhälle, tillägger Alexander Mirholm.

Kalendern finns på www.lth.se/kemijulkalender Det är fritt att använda experimenten i utbildningssyfte. De går att få i högupplösta versioner.

För mer information om kalendern eller femteklassprojektet, kontakta Alexander Mirholm, 070-473 50 08, k-projekt@tlth.lth.se eller Ulf Ellervik, docent organisk kemi 046-222 82 20

Kristina Lindgärde

Pressmeddelanden före 04-08-16

Prenumerera på pressmeddelanden