Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Anmälan och antagning - steg för steg

Här får du en överblick över hela processen – från att du anmäler dig till terminsstart.

1. Anmälan

Anmäl dig genom att gå in på antagning.se och välj de kurser och program du vill söka. Du får sedan en bekräftelse via e-post.

Bra att veta:

  • Rangordna rätt! Det är  viktigt hur du rangordnar dina anmälningsalternativ, eftersom du bara kan bli antagen till max 45 högskolepoäng. Om du blir antagen till en utbildning, stryks du från lägre prioriterade alternativ om maxpoäng överskrids.
  • Handlingar som rör individuell prövning, kursspecifik förtur och/eller reell kompetens ska vara inkomna senast sista anmälningsdag. För dessa finns inte någon möjlighet att komplettera i efterhand.
  • Du ska inte söka till kurs som du tidigare varit registrerad på. Det gäller även om du söker halvfart men tidigare varit registrerad på heltid. Kontakta institutionen om fortsatta studier och deltagande i prov.
  • Du kan göra ändringar i din anmälan på antagning.se fram till och med sista anmälningsdag. Vissa ändringar, till exempel sen anmälan och strykningar, kan du även göra efter sista anmälningsdag. Strykningar kan du göra fram till före första urvalet. Vill du göra strykningar senare ska du skriftligen kontakta oss på antagningsavdelningen.
  • Uppgifter som har lämnats i samband med ansökan, liksom uppgifter om studier, kommer att behandlas automatiserat i ett register – Ladok-registret. Läs mer om uppgifter i anmälan.

2. Meriter

När du gjort din anmälan på antagning.se kan du logga in och se vilka betyg och andra meriter som redan finns registrerade på dig. Det är bara eventuella ansökningshandlingar som inte finns där, som du ska skicka via post till: Antagningsservice, FE 20101, 839 87 Östersund. Observera att de meriter du skickar in inte syns på en gång, utan först efter att de registrerats.

Dessa handlingar ska ha kommit in till Antagningsservice senast sista anmälningsdag.

3. Kontrollbesked

När din anmälan och eventuella inskickade meriter är behandlade, får du som anmält dig på antagning.se ett e-postmeddelande om att ditt kontrollbesked finns tillgängligt på "Mina sidor”. Läs kontrolluppgifterna noga! Om något saknas eller är fel ska du meddela detta senast det datum som anges i kontrollbeskedet.

4. Kompletteringar

Kompletteringar kan du ladda upp på "Mina sidor" på antagning.se.

Se instruktioner på antagning.se om hur du laddar upp dina dokument

Om du inte har möjlighet att ladda upp dokument kan du skicka kopior per post till Antagningsservice, FE 20101, 839 87 Östersund.

Tänk på...

  • Du har bara möjlighet att komplettera med meriter som utfärdats efter sista anmälningsdag.
  • Personnummer måste finnas på alla handlingar.
  • Kompletteringar ska ha kommit in till Antagningsservice senast det datum som framgår av information på antagning.se. Kompletteringar som kommer in senare behandlas endast i mån av tid.
  • Alla kopior du skickar in ska vara vidimerade (bevittnade).

5. Antagningsbesked 1

Nu görs ett första urval och det första antagningsbeskedet skickas ut. Detta sker i mitten av juli eller början av december beroende på om du söker till höstterminen eller vårterminen. Du får då ett e-postmeddelande om att antagningsbeskedet finns tillgängligt på "Mina sidor" på antagning.se.

I antagningsbeskedet kan du se om du är antagen, reserv eller struken till de utbildningar du sökt. Om du är reservplacerad ser du vilket reservnummer du har och hur många antagna det finns i de olika urvalsgrupperna. Du kan konkurrera i flera urvalsgrupper och alltså ha flera reservplatser till samma utbildning.

Tänk på… Om du inte har fått tillgång till ditt antagningsbesked senast den 21 juli för anmälan inför höstterminen eller den 15 december för anmälan inför vårterminen ska du ringa till Antagningsservice på telefonnummer 0771-550 720, så du hinner svara i tid.

6. Svarskrav på antagningsbesked 1

Det är svarskrav på antagningsbesked 1 (gäller ej sommarkurser). Sista svarsdag framgår av antagningsbeskedet och informationen på antagning.se. Ditt svar måste ha inkommit senast sista svarsdag, annars förlorar du din plats eller reservplats. Du svarar direkt på antagning.se. Där får du hjälp att summera poängen rätt och får direkt bekräftelse till din e-postadress att ditt svar registrerats. Bekräftelsen är ditt kvitto på att du har sparat ditt svar.

Läs mer på antagning.se om hur du svarar på antagningsbesked 1

7. Antagningsbesked 2

När svarsresultatet inkommit görs ett andra urval, och ett nytt antagningsbesked skickas ut till antagna och reserver som tackat ja till sökt utbildning. Detta sker i början av augusti respektive slutet av december beroende på vilken termin det gäller. Det är inget svarskrav på antagningsbesked 2.

Om du efter andra urvalet är antagen till en utbildningsplats som du inte tänker göra anspråk på lämnar du återbud direkt till den institution som ger utbildningen.

8. Reservantagning

Om du fortfarande är reservplacerad på en utbildning efter urval 2 kan du ändå bli antagen om någon annan lämnar återbud. Det är den kursansvariga institutionen som kallar reserver.

På de flesta utbildningar görs ett överintag, vilket innebär att reserver inte generellt kallas för varje person som lämnat återbud eller uteblivit från introduktionsmötet. Har du frågor om återbud och reservantagning vänder du dig direkt till den institution som ger den aktuella utbildningen.

9. Terminsstart

Höstterminen börjar normalt den omkring 1 september och vårterminen omkring 17 januari. Information om introduktionsmöten, scheman med mera skickas ut i förväg av de olika institutioner som ger utbildningarna.

Lista över alla institutioner

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Antagningsservice

För generella frågor om exempelvis anmälan, dina meriter och antagningsbesked:

0771-550 720.
mån-fre kl 916

 

Antagningsavdelningen

lant [at] stu [dot] lu [dot] se

Telefon:
046-222 93 00

Telefon- och besökstid:
Måndag, tisdag och torsdag 10.00-12.00

Besöksadress:
Genetikhuset
Sölvegatan 29 B Lund
Karta på hitta.se

Postadress:
Antagningsavdelningen
Lunds universitet
Box 117
221 00 Lund

Vid frågor om antagning till utbildning på LTH:

Utbildningsavdelningen på LTH

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen