Anmälan och antagning - steg för steg

Här får du en överblick över hela processen – från att du anmäler dig till terminsstart.

1. Anmälan

Anmäl dig genom att gå in på antagning.se och välj de kurser och program du vill söka. Du får sedan en bekräftelse via e-post.

Tänk på att rangordna rätt! Du kan bara bli antagen till max 45 högskolepoäng. Om du blir antagen till en utbildning, stryks du från lägre prioriterade alternativ om maxpoäng överskrids.

Du som behöver skicka in handlingar som rör individuell prövning, kursspecifik förtur eller reell kompetens måste göra detta i god tid så att de inkommer senast sista anmälningsdag.

Mer information för dig som ansöker om reell kompetens

Utförligare information om anmälan hittar du på s 8-11 i nedanstående dokument:

Information om anmälan, behörighet, meritvärdering och urval (PDF 758 kB)

2. Meriter

När du gjort din anmälan på antagning.se kan du logga in och se vilka meriter som redan finns registrerade på dig. Om det saknas ansökningshandlingar ska du ladda upp dessa på antagning.se senast sista anmälningsdag.

Se instruktioner på antagning.se om hur du laddar upp dina dokument

Alternativt kan du skicka kopior via post till: Antagningsservice, FE 20101, 839 87 Östersund.

3. Kontrollbesked

När din anmälan är behandlad, får du ett e-postmeddelande om att ditt kontrollbesked finns tillgängligt på "Mina sidor” på antagning.se. Läs kontrolluppgifterna noga! Om något saknas eller är fel ska du meddela detta senast det datum som anges i kontrollbeskedet.

4. Kompletteringar

Eventuella kompletteringar kan du ladda upp på "Mina sidor" på antagning.se.

Se instruktioner på antagning.se om hur du laddar upp dina dokument

Om du inte har möjlighet att ladda upp dokument kan du skicka kopior per post till Antagningsservice, FE 20101, 839 87 Östersund.

5. Antagningsbesked 1

Du får ett e-postmeddelande när det första antagningsbeskedet finns tillgängligt på "Mina sidor" på antagning.se. Det skickas ut i mitten av juli (för höstterminen) eller början av december (för vårterminen).

I antagningsbeskedet kan du se om du är antagen, reserv eller struken till de utbildningar du sökt. Om du är reservplacerad ser du vilket reservnummer du har och hur många antagna det finns i de olika urvalsgrupperna. Du kan konkurrera i flera urvalsgrupper och alltså ha flera reservplatser till samma utbildning.

Tänk på… Om du inte har fått tillgång till ditt antagningsbesked senast den 21 juli för anmälan inför höstterminen eller den 15 december för anmälan inför vårterminen ska du ringa till Antagningsservice på telefonnummer 0771-550 720, så du hinner svara i tid.

6. Svarskrav på antagningsbesked 1

Det är svarskrav på antagningsbesked 1 (gäller ej sommarkurser). Sista svarsdag framgår av antagningsbeskedet och informationen på antagning.se. Ditt svar måste ha inkommit senast sista svarsdag, annars förlorar du din plats eller reservplats. Du svarar på antagning.se och får direkt bekräftelse till din e-postadress att ditt svar registrerats.

Läs mer på antagning.se om hur du svarar på antagningsbesked 1

7. Antagningsbesked 2

Nu görs ett andra urval och ett nytt antagningsbesked skickas ut till antagna och reserver som tackat ja till sökt utbildning. Detta sker i början av augusti respektive slutet av december beroende på vilken termin det gäller. Det är inget svarskrav på antagningsbesked 2.

Om du efter andra urvalet är antagen till en utbildningsplats som du inte tänker göra anspråk på lämnar du återbud direkt till den institution som ger utbildningen.

8. Reservantagning

Om du fortfarande är reservplacerad på en utbildning efter urval 2 kan du ändå bli antagen om någon annan lämnar återbud. Det är den kursansvariga institutionen som kallar reserver.

På de flesta utbildningar görs ett överintag, vilket innebär att reserver inte generellt kallas för varje person som lämnat återbud eller uteblivit från introduktionsmötet. Har du frågor om återbud och reservantagning vänder du dig direkt till den institution som ger den aktuella utbildningen.

9. Terminsstart

Höstterminen börjar normalt den omkring 1 september och vårterminen omkring 17 januari. Information om introduktionsmöten, scheman med mera skickas ut i förväg av de olika institutioner som ger utbildningarna.

Lista över alla institutioner

Sidansvarig:

För frågor om din anmälan, registrerade meriter, antagningsbesked

Ställ din fråga till Antagningsservice på antagning.se

Telefon: 0771-550 720, mån-fre kl 916

För frågor om behörighetsbeslut och urval

Ställ din fråga till antagningsavdelningen vid Lunds universitet

Antagningen har stängt för telefonsamtal samt besök på måndag 3/8 och tisdag 4/8. Vi har öppet för telefon på onsdag 5/8 i stället (som normalt inte är en telefondag). Därefter gäller våra vanliga tider:

Telefontid:
Måndag, tisdag och torsdag 10.00-12.00

Besökstid:
Endast tidsbokade besök 13-26 juli.

Besöksadress:
Genetikhuset
Sölvegatan 29 B Lund
Karta på hitta.se

Postadress:
Antagningsavdelningen

Frågor om antagning till utbildning på LTH:

Utbildningsavdelningen på LTH