Problem med e-post som skickas till Microsoft-adresser

Just nu har Lunds universitet problem med e-post som inte kommer fram till postlådor hos Microsofts e-posttjänster. Det rör sig främst om live-, hotmail-, och outlook-adresser, men även andra tjänster kan påverkas.

HLF-genen skyddar blodstamceller genom att bevara dem i vila

vilande hematopoetiska stamceller (HSC) HLF-genen är nödvändig för att hålla våra blodstamceller i ett vilande stadium, något som är avgörande för att säkerställa normal blodproduktion. Det visar en ny forskningsstudie från Lunds universitet som publicerats i Cell Reports. – Studien bekräftar flera tidigare studier som visar på HLF-genens betydelse vid blodbildning, säger Mattias Magnusson som lett den aktuella studien. Resultaten kan ha viktiga tillämpningar för benmärgstransplantationer, såväl som för att förstå hur leukemi utvecklas.

Leif C Groop-priset för framstående diabetesforskning till Jorge Ruas vid Karolinska Institutet

Jorge Ruas, KI Våra muskler gör att vi kan andas, röra oss och springa. Träning förbättrar vår hälsa och kan till och med förhindra många sjukdomar. – Jag tycker att musklers betydelse är underskattad, säger Jorge Ruas, docent vid Karolinska Institutet och mottagare av Leif C Groop-priset för framstående diabetesforskning.

3,5 miljoner kronor till forskning om åldrande i arbetslivet

Kerstin Nilsson, forskare i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, har tilldelats drygt 3,5 miljoner kronor från AFA Försäkring för att utbilda chefer och HR-personal i Helsingborgs kommun enligt modellen Sustainable working life for all ages, swAge, avsedd att öka kunskapen om åldrande i arbetslivet. Cheferna sätter därefter in åtgärder för att möjliggöra för äldre medarbetare i kommunen att arbeta kvar längre. I projektet ingår också en utvärdering av insatserna.

Stenkol, potatis, järnvägar och entreprenörer ämnen för Wallanderstipendium

Forskarna Hana Nielsen, Thor Berger och Mikhail Martynovich prisas för framstående avhandlingar och blir Lunds universitets nya Wallanderstipendiater.

Odla GMO i EU? Låt länderna själva bestämma, föreslår experter

Bland de genmodifierade växtsorter som har fått godkänt i EU:s riskbedömning, men ändå inte får odlas, finns bland annat flera majssorter (majsen på bilden är dock ingen GM-gröda). Foto: David Stephansson Även om EU:s expertmyndighet inom livsmedelssäkerhet, EFSA, klassat genetiskt modifierade grödor som säkra så röstar flera medlemsländer alltid emot ett godkännande, något som blockerar för de länder som kan tänka sig odla dessa grödor. Detta vill en grupp forskare och experter ändra på. Varje land bör självt få avgöra om en GM-gröda som klarat EU:s riskbedömning också ska få odlas i landet, är budskapet i en debattartikel som publiceras idag i tidskriften Nature Biotechnology.

Hur påverkar mammans livsstil fostrets tillväxt och barnets utveckling?

Hur påverkar mammans livsstil, vad hon äter och hur hon rör sig, fostrets tillväxt och barnets utveckling? Det ska forskare vid Lunds universitet ta reda på. I samarbete med Skånes universitetssjukhus söker de nu gravida mammor som vill delta i DIAPRIME, en unik studie där man med hjälp av den senaste tekniken ska undersöka sambandet mellan mammans livsstil och barnets framtida hälsa.

20 miljoner till barncancerforskning

Närmare 20 miljoner kronor delas ut till 16 olika forskningsprojekt vid Lunds universitet i Barncancerfondens hörstutlysning 2017. En av de 16 forskarna är Alexander Pietras som får 2,1 miljoner kronor för sitt forskningsprojekt om modellering av stamcellsignalering i hjärntumörer.

Arrival Day – nu kommer de nya internationella studenterna till Lund

Tisdagen den 9 januari arrangeras Arrival Day vid Lunds universitet. Då kommer ca 600 internationella studenter från hela världen till Lund för att studera under en termin eller 1-2 år framåt.

Syret i världshaven minskar – forskare ser farorna och lösningarna

syrebrist foto De senaste 50 åren har mängden vatten utan syre mer än fyrdubblats i de öppna haven. I kustnära vatten, inklusive flodmynningar och hav, har områden med syrebrist mer än tiodubblats sedan 1950. Att skydda känsliga arter, ta kontroll på övergödning och klimatförändringar samt förbättra spårteknik är några lösningar på problemet, enligt forskare från bland annat Lunds universitet.

Presskontakter

Jonas Andersson