Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hur mår kroppen och hur går det med träningen?

Kvinna lyfter tyngder.
Dragana Trivic kör sin fysträning i tvättstugan. Foto: Kristoffer Nilsson

Hur mår kroppen och hur går det med träningen? Det frågade LUM ett axplock medarbetare efter nästan ett års mer eller mindre hemarbete. Flera berättade om nya kilon, mer tv och mindre motion – men de var inte så pigga på att ge ett ansikte till det i LUM… Men ett annat gäng anställda berättar om nya kreativa sätt att hålla ångan uppe.

”Jag tränar i tvättstugan”

Dragana Trivic, kommunikationschef på Naturvetenskapliga fakulteten.

Hur lyckas du hålla igång träningen trots pandemi och hemarbete?

– Jag kör hemma i tvättstugan två till tre gånger i veckan. Försöker också springa en mil någon gång på helgen. Men jag är ingen löpare, så det ska vara rätt väder. Den stora skillnaden för mig är vardagsmotionen. Om jag är på arbetsplatsen cyklar jag 25 minuter om dagen för att ta mig dit och hem – nu måste jag aktivt tänka på att ta en promenad på lunchen. Och det blir definitivt inte av varje dag.

Vilka är dina bästa tips mot stillasittande i dessa tider?

– Jag är en sån som älskar att vara på gymmet, framför allt gruppträningspass. Däremot gillar jag inte hemmaträning, men det är ärligt talat bara att bita ihop. Jag får ont i kroppen om jag inte rör på mig. Har testat olika appar och tjänster som finns online. Man måste inte ha en massa utrustning. Vill man utmana sig räcker det gott med ett par gummiband med olika motstånd, ett hopprep och en matta. Jag har också några hantlar och en boll. Välsittande och sköna träningskläder är ett måste för mig, då känns det mer ”på riktigt”.

Har du nåt knep om det känns frestande att skippa träning eller rörelsepauser?

– Knäböj, armhävningar och situps! Gör 25 av varje under arbetsdagen. Jag har gjort det mellan möten, för det kanske blir enda rörelsen den dagen om det är en mötesspäckad dag.

Lena Björk Blixt

Porträtt av man.
Gert Paulsson tränar på som vanligt.

”Jobbigare för själen än kroppen”

Gert Paulsson, universitetslektor och docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan.

Hur har pandemisituationen påverkat din kropp?

– Inte alls faktiskt. Däremot är det själsligt utmanande att inte få vara på kontoret.

Hur går det med träningen?

– Jag tränar precis som förut, men är extra försiktig på gymmet. Där är vissa pass dessutom ändrade eller pausade på obestämd framtid. Utöver gymträningen tre till fem gånger i veckan springer jag ute när vädret är okej, promenerar och cyklar som vanligt i stan. Jag rastar också vår ivrige hund.

Hur är det med trängseln på gymmet?

– Det är klart färre personer på Actic Olympen än det brukar vara, inte minst i januari då det i vanliga fall är många som har fått gymkort i julklapp eller obetänksamt har levererat ett träningslöfte.

Vilka är dina bästa tips mot stilla­sittande?

– Det beror på vad man vill, hinner med och känner för. Men jag tror att bra rutiner för vardagsmotion klarar man sig långt med. Kanske kan en stegräknare vara bra.

Har du nåt knep när det känns frestande att skippa träningen?

– Ha ett mål som kräver regelbunden träning. Då får man lite press på sig, eftersom man ju aldrig vill misslyckas.

Louise Larsson

Man som vindsurfar.
Vindsurfing är en coronasäker sport, menar Tomas Nilsson.

”Rör på mig mer nu”

Tomas Nilsson, utbildningsadministratör i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan.

Har coronasituationen påverkat din kropp?

– Nej, det har inte påverkat mig och jag har, såvitt jag vet, klarat mig från viruset.

Hur går det med träningen?

– Jag tränar nog lite mer nu än tidigare. Det blir mer tid över och man behöver komma ifrån hemmet efter många timmars ensamarbete. Jag går till gymmet, men följer restriktionerna som gäller där. Det blir även lite enklare yoga i hemmet. Och att vindsurfa och kanske någon löptur är ju coronasäkert!

Vilka är dina bästa tips mot stillasittande i dessa tider?

– Boka in små möten med dig själv där du aktiverar kroppen i någon form.

Har du något knep när det känns frestande att skippa träning?

– Det är bra att ha både en plan B och en plan C med sin träning. Hittar du inte motivation till den träning som du på förhand tänkt dig, så genomför ändå ett lättare träningspass. Är motivationen riktigt kass så välj någon ännu lättare träning! Ofta räcker det att man kommer igång för att man ska köra lite mer. Om inte, så har man i alla fall tränat lite och man kan vara nöjd med det. Om du har tidsbrist så kan du träna intensivt i 15–20 min vilket räcker långt.

Louise Larsson

Porträtt av kvinna.
Eyllin Köhler tränar online.

”Träning online det nya normala”

Eyllin Köhler, 42 år, ekonom på Institutionen för laboratoriemedicin, Lund.

Har du lyckats hålla igång träningen trots pandemi och hemarbete?

– Ja, det tycker jag. Vanligtvis cyklar jag till jobbet från Lomma, vilket tar cirka en timme tur och retur. Den här formen av motion har nu fallit bort. Gymmet som jag vanligtvis går till erbjuder olika träningsformer online och livestreamar exempelvis Hit, Body Pump och Yoga. Jag brukar antingen börja eller avsluta dagen med ett sådant pass för att bibehålla motionen. Detta har nu blivit lite av det nya ”normala” för mig, vilket visar hur anpassningsbara vi människor egentligen är i olika situationer.

Vad har du för tips mot stilla­sittande?

– Att på förhand bestämma med en kompis eller granne att ta en lunchpromenad tillsammans till exempel. Då passar man på att rensa tankarna, ta en paus från jobbet och även få den sociala biten på köpet. Jag har tre barn under sex år, vilket även innebär att det automatiskt blir mycket aktiviteter och motion tillsammans med dem. Det är också ett bra sätt att hålla igång på.

Åsa Hansdotter

Porträtt av kvinna med solros.
Eva Johannesson inredde kontor hemma.

Inredde riktigt kontor hemma när kroppen tog stryk

Eva Johannesson, avdelningschef på sektionen Kommunikation.

Hur står de till med kroppen efter månader av hemarbete?

– Så länge jag växlade mellan att jobba hem­ifrån och på kontoret så gick det bra. Men från då det bara blev hemarbete i november så fick jag ont – i axlar, skuldror och i ryggen. Så i julas gjorde jag en åtgärdsplan.

Vad bestod den av?

– Jag inredde ett riktigt kontor hemma och köpte bland annat ett höj- och sänkbart bord. Universitetet borde fundera över att ge ekonomiskt bidrag till att förbättra arbetsmiljön hemma, det är ofta relativt dyra möbler som behövs. Jag rör också lite grann på mig mellan varje möte. Sen ordnade jag också fiber till min sommarstuga, så att jag kan jobba därifrån – då är det nära till härliga skogspromenader.

Hur är det med träningen?

– Jag är zumbaholic, men går inte längre till Gerdahallen. Jag har dock provat deras digitala pass. Jag går 10 000 steg om dagen och det har jag gjort varje dag sen mitten av juli förra året. Det har blivit mer motion men mindre konditionsträning…

Jenny Loftrup

 

 

 

 

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.