Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Debatt i Lund: Ja eller nej till svenskt Natomedlemskap?

Bild Debatt i Lund-panel
Från vänster: Jonas Alberoth, Heidi Avellan, Sven Hirdman och Rikard Bengtsson

Är det precis nu Sverige ska söka medlemskap? Eller är det snarare precis nu som det riskerar att göra Sveriges - och omvärldens - säkerhetspolitiska läge ännu mer utsatt? Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina höll universitetets debattforum Debatt i Lund en extrainsatt debatt kring den svåra frågeställningen om ett svenskt medlemskap i Nato.

Hör en diplomat, en opinionsbildare, en fredsexpert och en säkerhetsforskare vrida och vända på frågor som:
Har Sveriges alliansfrihet spelat ut sin roll? Hur ser säkerhetsläget ut, och hur skulle det påverkas av ett medlemskap i Nato? Är det en fråga som lämpar sig för folkomröstning? Hur lång tid tar det att söka medlemskap? Och om man ändrar sig och vill gå ur, hur gör man då?

I panelen:
Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan
Sven Hirdman, tidigare ambassadör i Moskva, statssekreterare i försvarsdepartementet och ledamot av Krigsvetenskapsakademien.
Jonas Alberoth, expert på internationellt fredsarbete genom FN, EU, Nato, UD, Försvarsmakten och Folke Bernadotteakademin
Rikard Bengtsson, statsvetare och expert på Sveriges och EU:s utrikes- och säkerhetspolitik samt NATO

Samtalsledare: Andreas Ekström, journalist och författare

Debatt i Lund: Ja eller nej till svenskt Natomedlemskap?

Läs mer om Debatt i Lund

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.