Biologi: Cell- och mikrobiologi
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
BIOA10
Kursen börjar med en introduktion till organismernas uppkomst, indelning och mångfald, inklusive definition och uppkomst av liv, fylogenier, systematik, taxonomi, artbegrepp, artbildning och biogeografi. Biologiska och molekylärbiologiska modellorganismer introduceras.
Därefter behandlas cellens uppbyggnad och sammansättning hos mikroorganismer, växter och djur. Struktur och funktion av biomolekyler som proteiner, nukleinsyror och membran behandlas. Under kursen går man också igenom mekanismer för energiomvandling och dess olika steg. Celldifferentiering och exempel på olika specialiserade djurceller (från t.ex. nerv- och immunsystemet) ingår, liksom cellcykeln, inklusive mitos, samt DNA-struktur och DNA-replikation.
I den sista delen av kursen behandlas bakteriers systematik, tillväxt och näringskrav. I denna del ingår metoder för sterilisering och desinfektion, antibiotikas inverkan på bakterietillväxt samt exempel på hur mikroorganismer används och påverkar människan och miljön.
Begreppen hypotesbildning och experimentupplägg introduceras.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Biologiska institutionen, studievägledare
Juana Bernal
Telefon: +46 46 222 8430
E-post: juana [dot] bernal [at] biol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 3 november 2024
Ansökan
Kan bara sökas inom utbildningsprogram.
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 22,50 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | - |
Folkhögskolebetyg (BF) | - |
Högskoleprovet (HP) | - |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 18 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Biologi: Cell- och mikrobiologi är 42 500 SEK.