Systemvetenskapligt kandidatprogram - design av informationssystem
Program 180 högskolepoäng · 3 år · Kandidatexamen
Beskrivning
Gillar du att vara drivande i olika projekt och hålla i många trådar? Vill du vara med och forma framtidens företag och organisationer? Är du intresserad av IT, informationssystem och människor, och vill ha en central roll på din framtida arbetsplats? Om du svarade ja på dessa frågor, då är Systemvetenskapliga kandidatprogrammet rätt alternativ för dig. Vi erbjuder ett modernt kandidatprogram där du kommer att lära dig de arbetssätt, med till exempel moln-baserade teknologier (cloud) och artificiell intelligens, som nu används i de flesta organisationer.
Du kommer dagligen i kontakt med informationssystem när du bokar flyg- och konsertbiljetter, kollar på videoklipp från Youtube eller använder andra sociala medier som Snapchat eller Instagram. Andra exempel på informationssystem är lönesystem, ekonomisystem och e-handelssystem.
Systemvetenskap är ett brett och tvärvetenskapligt ämne, som berör ämnen som IT, teknik, organisation och ekonomi i sin strävan att förstå, förklara och förbättra informationssystem och verksamhet. När du läser Systemvetenskapliga kandidatprogrammet så tränas du i att bli en ”reflekterande praktiker”. Det betyder att du inte bara ska kunna designa och implementera informationssystem i nära samarbete med beställaren – du ska också kunna reflektera över effekterna som informationssystemen har på människa, organisation och verksamhet.
Programmet passar dig som utmanas av problemlösning och som jobbar målinriktat för att finna lösningar. Du är analytisk och framåtblickande, och tycker om att jobba i grupp. Du behöver inte kunna programmera när du börjar programmet, utan det lär du dig genom föreläsningar och programmeringslabbar.
Under utbildningen
Systemvetenskapliga kandidatprogrammet ger dig en solid kunskapsbas om systemdesign, molntjänster (cloud), mjukvaruutveckling, standardsystem, webbtjänster och databaser. Grundläggande centrala principer lärs ut med hjälp av modern teknologi och du lär dig att använda en mängd verktyg, bland annat AI-baserade verktyg, i appliceringen av dessa principer och kunskaper. Grundtanken är att du för varje kurs ska få lika stor del praktiska kunskaper som teoretiska.
Utöver tentor så förekommer det även inlämningsuppgifter och redovisningar. I slutet av terminen får du tillämpa det du har lärt dig genom en praktisk del, ett så kallat informationssystem-projekt. Ditt projekt utför du oftast i grupp.
Programmets femte termin ger dig möjlighet till specialisering. Här kan du också välja att göra en utbytestermin utomlands. Den sjätte och sista terminen gör du, i en grupp med tre andra studenter, ditt projektarbete med ett externt företag (15 hp). Du kommer då få testa dina kunskaper i en verklig situation med ett konkret problem. Under terminens andra halva skriver du ditt examensarbete.
Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning får du en internationellt gångbar kandidatexamen i systemvetenskap med inriktning informationssystem. Du kan välja att börja jobba, eller att fördjupa dina kunskaper ytterligare med en magister- eller masterexamen.
Systemvetare från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet har ett mycket gott rykte på arbetsmarknaden och för närvarande har nyutexaminerade systemvetare ett bra läge både nationellt och internationellt.
Utbildningsplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenVill du veta mer?
Vill du veta mer om kurser och arbetsmarknad? Läs mer på Ekonomihögskolans hemsida!
Kontakt
Programkoordinator
Viktoria Svenby
Telefon: +46 46-222 80 25
E-post: viktoria [dot] svenby [at] ics [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 6 juni 2027
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2024 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 19,25 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | 19,69 |
Folkhögskolebetyg (BF) | 4,00 |
Högskoleprovet (HP) | 1,30 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2024 - 110 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Systemvetenskapligt kandidatprogram - design av informationssystem är 360 000 SEK.