Berggrundsgeologi: Magmatisk petrologi, geokemi och geokronologi
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Vår planet bildades för 4 560 miljoner år sedan och dess uppdelning i jordskorpa, mantel och kärna skedde strax därefter. Nästan överallt kan vi finna spår av magmatism (t.ex. graniter, basalter och radierande gångsvärmar) som avslöjar hur magmatiska processer format våra kontinenter. På denna kurs behandlar vi magmatism i ett globalt perspektiv knutet till olika plattektoniska miljöer såsom spridningsryggar och konvergerande plattgränser. Vi lär oss hur och var magmor bildas, hur de därefter differentieras genom fraktionering och kontamination för att slutligen skapa det spektra av kristallina bergarter som jordskorpan är uppbyggd av. De bergartsbildande processerna kan vi studera med geokemiska och isotopgeologiska metoder, som vi lär oss använda på kursen. Vi lär oss också principerna för åldersbestämning av mineral, bergarter och petrologiska processer. Förutom föreläsningar innehåller kursen praktiska moment som mikroskopering och räkneövningar, samt en internationell eller regional exkursion.
Kursplan
Öppen för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Geologiska institutionen
Besöksadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
Postadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund
+46 46 222 78 65
Karl Ljung
Studievägledare
karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Minst 90 hp geologi inkluderande kurser motsvarande GEOB21 Geologi: Livets utveckling och jordens klimat, 15 hp, GEOB22 Geologi: Mineral och bergarter, 15 hp, GEOB23 Geologi: Sediment, landformer och strukturer, 15 hp, GEOB24 Geologi: Från istid till nutid och Sveriges regionalgeologi, 15 hp och GEOB25, Geologi i samhället, 15 hp. Engelska 6/Engelska B.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2023
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
27 oktober 2023 - 14 januari 2024
Ansökan
Öppen för sen anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Berggrundsgeologi: Magmatisk petrologi, geokemi och geokronologi är 38 750 SEK.