Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Historiska studier, Idé och lärdomshistoria - Masterprogram

Program 120 högskolepoäng · 2 år · Masterexamen

Beskrivning

Vill du ta en masterexamen i historia eller idé- och lärdomshistoria är det tvååriga masterprogrammet i historiska studier rätt val för dig.

Masterprogrammet i historiska studier är inriktat mot historia i bred mening. 

Masterprogrammet är ett samarrangemang mellan två ämnen. Du söker antingen inriktningen historia eller inriktningen idéhistoria. Utöver detta kommer du som student få kontakter med andra historievetenskapliga discipliner, såsom mediehistoria och bok- och bibliotekshistoria. Historiska institutionen i Lund är en av landets största forskningsmiljöer i historia, med forskning inom alla epoker från tidig medeltid till samtidshistoria. Avdelningen för idé- och lärdomshistoria finns vid Institutionen för kulturvetenskaper, som samlar olika ämnen under ett tak vilket möjliggör stora samarbeten över disciplingränser. Här finns en äldrehistorisk inriktning men också en stark vetenskapshistorisk och filosofihistorisk tradition. 

Stor vikt läggs vid att du som student självständigt och kritiskt arbetar med att analysera historiska och idéhistoriska problem. Du söker och bearbetar olika typer av material och dokumenterar detta arbete. Perspektiv som genus, klass, etnicitet, generation, mångfald och hållbar utveckling diskuteras genomgående i studierna.

Under det första året varvas programgemensamma kurser om teorier inom historievetenskaperna och uppsatsförberedande kurser med ämnesspecifika kurser. Hur historiska problem formuleras och hur man operationaliserar forskning behandlas grundligt. 

Under det andra året erbjuds kurser med inriktning mot exempelvis bok- och bibliotekshistoria, globalhistoria, Holocaust och antisemitism, kunskapshistoria, känslornas idéhistoria, medicinens idéhistoria, mediehistoria och miljöhistoria. Det finns även möjlighet att välja en kortare eller längre praktikkurs. Programmet erbjuder också möjligheter att utforska andra miljöer genom att söka en termins studier utomlands. Studierna utmynnar i ett avslutande examensarbete i det ämne som du har ansökt till – historia eller idéhistoria.

Efter programmet är du behörig att söka till forskarutbildningen i flera ämnen, däribland historia, idé- och lärdomshistoria, mediehistoria samt bok- och bibliotekshistoria.

Programmet i historiska studier förbereder dig för arbete med historia i bred mening. Du fördjupar dina kunskaper om historiska sammanhang och ökar din kännedom om nationell och internationell forskning. Att programmet har ett starkt forskningsförberedande anslag innebär inte att forskarutbildning är det enda möjliga steget efter examen. Programmet tränar dig i den självständighet och analytiska förmåga som krävs inom exempelvis utvecklings-, utrednings- och arkivarbete, liksom inom andra yrken. Programmet innehåller digitalhistoriska moment med fokus på praktiska färdigheter, som är viktiga i den pågående digitaliseringen i flera branscher. 

Programmet ges på svenska, men en del undervisning sker på engelska. Undervisningen bedrivs främst i seminarieform och genom individuell handledning.

Programmet passar dig som har en filosofie kandidatexamen i historia eller idé- och lärdomshistoria, eller i ett ämne med historisk inriktning. Urvalet baseras på akademiska meriter (kandidatuppsats samt relevanta kurser), samt ett brev som skickas in till antagning.se vid ansökningstillfället. Mer information om förkunskapskraven och hur motivationsbrevet ska se ut finner du på programmets webbplats.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Inriktningsansvarig Idé- och lärdomshistoria

David Dunér

E-post: david [dot] duner [at] kultur [dot] lu [dot] se

Programkoordinator, inriktningsansvarig historia

Martin Dackling

E-post: martin [dot] dackling [at] hist [dot] lu [dot] se

Studievägledare Idé- och lärdomshistoria

Henrik Brissman

Telefon: +46 46-222 46 99

E-post: henrik [dot] brissman [at] kultur [dot] lu [dot] se

Studievägledare Historia

Anna Wallette

Telefon: +46 46-222 79 62

E-post: anna [dot] wallette [at] hist [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till programmet krävs filosofie kandidatexamen i historia eller idé- och lärdomshistoria eller annat ämne med historisk inriktning.

Grundläggande behörighet i svenska och engelska är ett krav.

Urval

Baseras i första hand på akademiska meriter (kvalitet på examensarbetet samt kurser med ämnesinnehåll av relevans för utbildningen), samt på ett motivationsbrev med avsiktsförklaring (letter of intent).

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

1 september 2025 - 6 juni 2027

Ansökan

Stängd för anmälan

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

1 september 2025 - 6 juni 2027

Ansökan

Inställt

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Historiska studier, Idé och lärdomshistoria - Masterprogram är 250 000 SEK.