Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Språkkonsultprogrammet, Antagning till senare del, termin 2

Program 180 högskolepoäng · 3 år

Beskrivning

Skriftlig kommunikation handlar inte i första hand om att skriva korrekt. Det handlar om att skriva på ett sätt som fungerar, så att texten når sitt mål och blir förstådd av sina läsare. En språkkonsult utbildas till att bli expert på just mottagaranpassning. Har du redan läst en grundkurs i svenska språket? Då kan du nu ansöka till termin 2 på Språkkonsultprogrammet.

Om utbildningen

I dagens informationssamhälle skriver vi mer än någonsin. Ändå är det få som har utbildning för det och många behöver anlita professionell hjälp. Det är där språkkonsulten kommer in. En språkkonsult driver ofta egen textbyrå eller arbetar som anställd på företag eller myndigheter. Arbetsuppgifterna kan vara textredigering, textgranskning, korrekturläsning, utbildning, framställning av informationsmaterial, språkliga utredningar och policyfrågor. Språkkonsulter arbetar både med tryckta texter och med digitala texter, på webbplatser och i sociala medier.

Konsten att skriva, granska och redigera texter är central i språkkonsultutbildningen, som är uppbyggd av kurser i ämnet svenska. Tillsammans ger kurserna en god förståelse för svenskans struktur, variation och bruk. En språkkonsult får ofta hålla i kurser och därför finns också inslag av pedagogik, retorik och muntlig framställning. Utbildningen innehåller också praktikinslag som ger de studerande möjlighet att utveckla sin yrkesroll och skapa viktiga kontakter för framtida yrkesverksamhet.

Lunds språkkonsultutbildning har en valbar termin som ger möjlighet att spetsa utbildningen med till exempel juridik, marknadsföring eller projektledning. Det finns också möjlighet att läsa en praktikkurs under den valbara terminen. Under sista terminen skriver du ditt examensarbete utifrån material från en verksamhet. Du har möjlighet att göra examensarbetet som ett uppdrag för en arbetsgivare.

Efter utbildningen

Programmet leder till en kandidatexamen i svenska med inriktning på språkkonsultverksamhet. Språkkonsulter kan arbeta med:

  • textgranskning och korrekturläsning
  • textbearbetning och textredigering
  • framställning av informationsmaterial
  • internutbildning av skribenter och talare
  • klarspråk
  • språkliga utredningar
  • omarbetning till lättläst
  • policyfrågor, skrivregler och terminologi.

De språkkonsulter som finns ute i arbetslivet arbetar också som skribenter, journalister, redaktörer eller lärare. Språkkonsultutbildningen ger även en bra grund för vidare studier på avancerad nivå och forskarutbildning. Vår kompetensfolder och intervjuer med språkkonsulter finns på institutionens hemsida.

Här kan du läsa mer om vad några av våra tidigare språkkonsultstudenter tyckte om programmet och vad de arbetar med idag.

Antagning till programmet

Programmet har ordinarie antagning inför varje hösttermin. Om det finns plats öppnar vi varje vår även för antagning till termin 2 för dig som redan har läst en grundkurs i svenska språket. Läs mer om antagning till senare del av program här.

Behörighet

För att vara behörig till programmet behöver du bli godkänd på ett antagningsprov. Du blir automatiskt anmäld till antagningsprovet när du anmäler dig till utbildningen. Provet inför vårterminen 2024 genomförs som ett digitalt, zoomövervakat prov och äger rum onsdagen den 29 november kl. 15.00–20.00 Läs mer om provet på institutionens hemsida. 

Öppnas för anmälan
2024-09-16

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Svenska

Besöksadress
Helgonabacken 12, 223 62 Lund

Postadress
Box 201, 221 00 Lund

+46 46 222 87 10

https://www.sol.lu.se/nordiska/

Marina Hansson

Studievägledare

+46 46 222 84 60

marina [dot] hansson [at] kansliht [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap A/1b/1a1+1a2 och Engelska B/6, kunskaper motsvarande SVEA11 Svenska: Språklig inriktning - grundkurs, 30 hp, samt godkänt antagningsprov. (Obs! Villkorlig behörighet kan ges för pågående studier på SVEA11, eller motsvarane kurs, övriga behörighetskrav ska dock vara uppfyllda senast sista kompletteringsdag). 

Urval

Platserna fördelas enligt: Betyg: 34 %, Högskoleprov: 34 %, Antagningsprov: 32 %. Universitetet har beslutat att använda giltigt högskoleprovsresultat som skiljekriterium vid lika meriter i urvalsgrupperna BI, BII och BF.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

15 januari 2024 - 7 juni 2026

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 1 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

20 januari 2025 - 6 juni 2027

Ansökan

Öppnas för anmälningar 2024-09-16

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)*

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 1 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Språkkonsultprogrammet, Antagning till senare del, termin 2 är 345 000 SEK.