Kemi: Analytisk kemi
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Hur analyserar man naturliga och kemiskt framställda prover? Lär dig grunderna i den analytiska kemin samtidigt som du tränar dina laborativa färdigheter.
KEMB16. Kursens syfte är att ge grundläggande teoretiska insikter inom klassisk och instrumentell analytisk kemi och färdigheter i användandet av analytiska instrument samt att förbereda studenter för en laborativ och analytisk kemisk yrkesroll.
Denna grundläggande kurs i analytisk kemi handlar om hur man separerar, identifierar och kvantifierar kemiska föreningar i naturliga och framställda prover av olika slag. Kursen erbjuder en kombination av teori och praktik kring de vanligaste analystekniker som används på laboratorier runt om i världen, både för rutinanalys och inom forskning. Ett viktigt inslag är hur statistik används för att bedöma kvaliteten i analysresultat. Det ingår även ett litteraturprojekt där studenterna läser och skriver en rapport om ett fritt valt ämne med fokus på hur man samlar in prov och utvinner de kemiska föreningarna som ska analyseras. Projektet presenteras vid ett slutseminarium där vi tillsammans diskuterar analysmetodik och aspekter kring hållbarhet/miljöpåverkan.
Kursinnehåll
Föreläsningar och övningar: Här ges en översikt över den analytiska kemins roll i samhället. Man lär sig om grundläggande analytisk kemiska principer samt instrumentell uppbyggnad och funktion för analysteknik inom provupparbetning, kromatografi, spektrofotometri, masspektrometri, samt metoder omfattande elektrokemisk och komplexometrisk analys. Vidare diskutreas även grundläggande statistiska metoder för bedömning av analyskvalitet.
Laborationerna innebär studier av instrumentella parametrar och övning i att använda analysinstrument inom följande områden: gaskromatografi, vätskekromatografi, potentiometri, provupparbetning, samt UV/VIS-spektrofotometri och atomspektroskopi.
I litteraturprojektet, som inehåller litteratursökning och referenshantering, fördjupar man sig inom provtagning och provupparbetning av gaser, vätskor och fasta prover. Principer och tekniska lösningar för provupparbetning, utvärdering och kontroll av analysresultat behandlas, samt förhållningssätt till hållbarhetsaspekter diskuteras.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Kemisk grundutbildning
Besöksadress
Naturvetarvägen 14 / Sölvegatan 39 A, 223 62 Lund
Postadress
Box 124, 221 00 Lund
+46 46 222 83 40
Lovisa Andersson
Studievägledare
+46 46 222 83 57
lovisa [dot] andersson [at] kilu [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet samt godkända kurser motsvarande:
- KEMA20 Allmän kemi 15 hp; eller KEMA10 Allmän kemi 7,5 hp och KEMA12 Oorganisk kemi - grundkurs 7,5 hp
- KEMA01 Organisk kemi - grundkurs 7,5 hp samt
- KEMA03 Biokemi - grundkurs 7,5 hp
Motsvarande förkunskaper, som inhämtats på annat sätt, ger också tillträde till kursen.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2024
Dagtid Lund, heltid 100%
På svenska
Studieperiod
2 september 2024 - 31 oktober 2024
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | HT 2023 |
---|---|
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI) | 17,24 |
Gymnasiebetyg med komplettering (BII) | - |
Högskoleprovet (HP) | 1,30 |
Totalt antal antagna
Höstterminen 2023 - 44 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Kemi: Analytisk kemi är 42 500 SEK.