Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Retorik: Grundkurs

Kurs 30 högskolepoäng

Beskrivning

Kanske du ännu inte bestämt exakt vilken yrkesbana du tänker slå in på när du är klar med dina universitetsstudier. Kanske du just nu bara vet att du vill ha ett intressant jobb där du får möjlighet att påverka, lyssna, synas och höras?

En sak kan vi då lova dig, och det är att en grundkurs i retorik är ovärderlig som merit vare sig du senare väljer en karriär som marknadsförare, jurist, präst, politiker, journalist, lärare, stå-upp komiker, chef eller vilket annat yrke som helst där du kommunicerar med din omgivning på individ- och/eller samhällsnivå.

Flera av våra tidigare studenter vittnar dessutom om att detta är den bästa kurs du kan välja när du är ny i universitetsvärlden. En retorisk kompetens är nämligen mycket värdefull för dina fortsatta studier - oavsett vilket ämne du väljer att läsa efter din första termin.

Grundkursen i retorik ger dig, med hjälp av skriftliga och muntliga övningar, praktisk träning i konsten att övertyga. Du kommer få både kamrat- och lärarrespons när du arbetar fram dina tal och texter. Detta skapar en stark gemenskap och du kommer förmodligen lära känna dina kurskamrater på ett alldeles speciellt sätt när du pluggar hos oss.

På kursen kommer du också lära dig att kritiskt bedöma budskap som vill påverka och manipulera. En analytisk förmåga som du har nytta av både i yrkes- och privatlivet.

Det är vår tro, och förhoppning, att du efter denna termin kommer finna ämnet så roligt, intressant och viktigt att du kommer vilja fortsätta studera hos oss. Kanske du bestämmer dig för att fortsätta ändå upp till kandidatnivå.

En examen i retorik öppnar dörrarna för yrken som t.ex. retorikkonsult, talskrivare eller copywriter och du kan även fortsätta en karriär i den akademiska världen. På KOM har vi just nu fem doktorander som forskar inom retorikämnet.

Grundkursen består av fyra delkurser:

  • Retoriska perspektiv (7,5 högskolepoäng)
  • Retoriska övningar I (7,5 högskolepoäng)
  • Retoriska övningar II (7,5 högskolepoäng)
  • Retoriska analyser  (7,5 högskolepoäng)

 

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Retorik

Besöksadress
Helgonabacken 12, Lund

Postadress
Box 117, 221 00 Lund

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

2 september 2024 - 19 januari 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperHT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)16,88
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)17,92
Folkhögskolebetyg (BF)*
Högskoleprovet (HP)*

Totalt antal antagna

Höstterminen 2024 - 48 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Start Vårterminen 2025

Dagtid Lund, heltid 100%

På svenska

Studieperiod

20 januari 2025 - 8 juni 2025

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024
Gymnasiebetyg utan komplettering (BI)18,65
Gymnasiebetyg med komplettering (BII)22,19
Folkhögskolebetyg (BF)-
Högskoleprovet (HP)0,85

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 40 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Retorik: Grundkurs är 57 500 SEK.