Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Statsvetenskap: Jämförande politik - Institutioner och aktörer

Kurs 15 högskolepoäng

Beskrivning

Syftet med kursen är att fördjupa de studerandes kunskaper och färdigheter inom några av de viktigaste forskningsområdena inom ämnet jämförande politik. Av särskild vikt är teorier, metoder och empiriska resultat som relaterar till politiskt beslutsfattande i olika politiska system. Kursen ger en överblick över aktuella debatter inom området och ger studenterna verktyg att förstå och analysera politiskt beslutsfattande i olika politiska system.

Kursen är uppbyggd kring fyra moduler: 1) Regimer och politisk förändring: denna modul fokuserar på de institutionella skillnaderna mellan demokratier och icke-demokratier och processer av demokratisering och demokratisk tillbakagång; 2) Politiska partier och representation: denna modul fokuserar på kopplingarna mellan medborgare och de styrande i konsoliderade demokratier, med särskilt fokus på politisk representation och förtroendevaldas lyhördhet; 3) Beslutsfattande i lagstiftande församlingar och regeringar: denna modul fokuserar på politiska processer efter val, såsom regeringsbildning; 4) Politiska attityder och politiskt beteende: denna modul fokuserar på väljarnas politiska attityder och deras beteende, till exempel hur de deltar och röstar i val.

Stängd för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Statsvetenskapliga institutionen

Besöksadress
Eden, Allhelgona kyrkogata 14, Lund

Postadress
Box 52, 221 00 Lund

https://www.svet.lu.se/

Daniel Alfons

Studievägledare

+46 46 222 89 50

daniel [dot] alfons [at] svet [dot] lu [dot] se

Mats Janér

Studievägledare

+46 46 222 80 48

mats [dot] janer [at] svet [dot] lu [dot] se

Lidija Lindoff

Studievägledare

+46 46 222 89 38

lidija [dot] lindoff [at] svet [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs 1-90 hp i statsvetenskap, freds- och konfliktvetenskap eller motsvarande, inklusive examensarbete i något av dessa ämnen, samt ytterligare 60 hp i helt avslutade kurser.

Urval

Platserna fördelas enligt: Högskolepoäng (HPAV): 100 %.

Anmälan & antagning

Start Vårterminen 2024

Dagtid Lund, heltid 100%

På engelska

Studieperiod

20 mars 2024 - 2 juni 2024

Ansökan

Stängd för anmälan

UrvalsgrupperVT 2024

Totalt antal antagna

Vårterminen 2024 - 20 st

- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen

Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Statsvetenskap: Jämförande politik - Institutioner och aktörer är 27 500 SEK.