Statsvetenskap: Jämförande politik - Institutioner och aktörer
Kurs 15 högskolepoäng
Beskrivning
Syftet med kursen är att fördjupa de studerandes kunskaper och färdigheter inom några av de viktigaste forskningsområdena inom ämnet jämförande politik. Av särskild vikt är teorier, metoder och empiriska resultat som relaterar till politiskt beslutsfattande i olika politiska system. Kursen ger en överblick över aktuella debatter inom området och ger studenterna verktyg att förstå och analysera politiskt beslutsfattande i olika politiska system.
Kursen är uppbyggd kring fyra moduler: 1) Regimer och politisk förändring: denna modul fokuserar på de institutionella skillnaderna mellan demokratier och icke-demokratier och processer av demokratisering och demokratisk tillbakagång; 2) Politiska partier och representation: denna modul fokuserar på kopplingarna mellan medborgare och de styrande i konsoliderade demokratier, med särskilt fokus på politisk representation och förtroendevaldas lyhördhet; 3) Beslutsfattande i lagstiftande församlingar och regeringar: denna modul fokuserar på politiska processer efter val, såsom regeringsbildning; 4) Politiska attityder och politiskt beteende: denna modul fokuserar på väljarnas politiska attityder och deras beteende, till exempel hur de deltar och röstar i val.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Statsvetenskapliga institutionen
Besöksadress
Eden, Allhelgona kyrkogata 14, Lund
Postadress
Box 52, 221 00 Lund
Daniel Alfons
Studievägledare
+46 46 222 89 50
daniel [dot] alfons [at] svet [dot] lu [dot] se
Mats Janér
Studievägledare
+46 46 222 80 48
mats [dot] janer [at] svet [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs 1-90 hp i statsvetenskap, freds- och konfliktvetenskap eller motsvarande, inklusive examensarbete i något av dessa ämnen, samt ytterligare 60 hp i helt avslutade kurser.
Urval
Anmälan & antagning
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
20 januari 2025 - 23 mars 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Urvalsgrupper | VT 2025 |
---|
Totalt antal antagna
Vårterminen 2025 - 11 st
- (streck) = ingen antagen i gruppen
* (stjärna) = alla antagna i gruppen
Tabellen visar lägsta meritkrav/poäng på högskoleprovet som krävdes för aktuell termin. Siffrorna varierar beroende på bland annat antal sökande och antal platser. Läs mer om antagningspoäng.
Start Vårterminen 2025
Dagtid Lund, heltid 100%
På engelska
Studieperiod
24 mars 2025 - 8 juni 2025
Ansökan
Inställt
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Statsvetenskap: Jämförande politik - Institutioner och aktörer är 31 250 SEK.