Konst som vård - vård som konst
Kurs 7.5 högskolepoäng
Beskrivning
Visst kan konst ge spännande estetiska upplevelser och stimulera fantasin. Men hur kan konst och skapande påverka oss i sjukvården, genom att främja mer meningsfulla relationer till medarbetare, patienter eller anhöriga; att bättre förstå oss själva? Vår kurs är en unik möjlighet att utforska sjukvårdens dolda dimensioner i gränslandet mellan medicin, humaniora, konstarterna och samhällsvetenskap. Upptäck hur dessa perspektiv kan berika din professionella utveckling och stärka dina relationer inom vården. Ta chansen att vidga dina vyer – bidra till en mer holistisk vårdmiljö!
Om kursen
Medicinsk humaniora är ett interdisciplinärt fält som växer snabbt internationellt och har tillämpningar inom både klinisk praktik och professionsutbildningar. Kursen ger dig verktyg och perspektiv från humaniora, konstarterna och samhällsvetenskaperna för att belysa aspekter av vården som medicin och hälsovetenskap traditionellt inte fångar upp. Kursen riktar sig till yrkesverksamma samt studenter och alumner inom vårdprofessionerna och -utbildningarna. Urvalet till kursen baseras på akademiska meriter och ett motivationsbrev, läs om det nedan.
Lärarna på kursen kommer från idéhistoria, konsthistoria, filmvetenskap, litteraturvetenskap, språkvetenskap, teologi och religionsstudier, sociologi, psykologi och neurovetenskap eller är praktiserande läkare med expertis inom medicinsk humaniora. Kursen ger många aha-upplevelser och är professionsstärkande för dig som individ och relationsbyggande för kollektivet. Välj denna kurs för att få en djupare förståelse och nya insikter som kan tillämpas direkt i din nuvarande eller framtida professionella vardag.
Under kursen
Kursen ges två-tre dagar i veckan, klockan 15:00-18:00, under september och oktober 2025.
Kursinnehållet har två huvudkomponenter: Dels student-aktiva seminarier där olika aspekter och tillämpningar av medicinsk humaniora diskuteras, med fokus på fördjupad självkännedom, mellanmänskliga relationer och etiska dimensioner i en vårdkontext; dels ett praktiskt, fördjupande projektarbete av konstnärlig art som genomförs individuellt men också har kollektiva dimensioner. Det konstnärliga projektet leds av en internationellt verksam konstnär. Vid kursens slut redovisas projektet med en utställning i foajén i medicinska fakultetens flaggskepp, Forum Medicum, i samband med Sandblomdagen.
Efter kursen
Efter kursen kommer du att ha en bredare och djupare förståelse för hur humaniora och konstarterna kan integreras i vårdpraktiken för att gagna självreflektion och mellanmänskliga relationer. Du kommer att ha utvecklat färdigheter i att analysera och reflektera över aspekter av vården utöver de strikt medicinska eller hälsovetenskapliga, samt ha fått träna på att använda dessa insikter i din professionella roll.
Kursen ger dig också möjlighet att utveckla nätverk med andra yrkesverksamma och att presentera ett konstnärligt projekt i en offentlig miljö, vilket stärker både din professionella och personliga utveckling.
Urval genom akademiska meriter och motivationsbrev
Urvalet till denna kurs baseras på akademiska meriter och ett motivationsbrev på max två sidor.
Akademiska meriter
Akademiska meriter baseras på hur många högskolepoäng från tidigare relevanta kurser du har läst. Relevanta kurser är universitetskurser inom områdena medicin, hälsovetenskap, samt konstnärliga utbildningar inom det konstnärliga området. Det kan också vara andra kurser av relevans för medicinsk humaniora, inom till exempel psykologi eller neurobiologi.
Motivationsbrev
När du anmäler dig till kursen ska du ladda upp ett motivationsbrev på max två A4-sidor, du laddar upp dokument via Mina sidor på Antagning.se. Motivationsbrevet ska innehålla en beskrivning av varför du är intresserad av medicinsk humaniora och konst i vården. Du ska också lyfta fram hur dina tidigare erfarenheter från studier och arbetsliv gjort dig intresserad av ämnet samt hur du vill använda kunskaperna du erhåller på kursen i din framtida karriär. På Antagning.se finns information om hur du laddar upp dokument till din anmälan.
Läs mer om fristående kurser på Medicinska fakulteten på lärplattformen Canvas, följ länken nedan.
Kursplan
Stängd för anmälan
Alla utbildningstillfällenKontakt
Kursansvarig
Martin Garwicz
E-post: martin [dot] garwicz [at] med [dot] lu [dot] se
Studievägledare
E-post: fris_studsoc [at] med [dot] lu [dot] se
Behörighet & urval
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet och 60 högskolepoäng från utbildning inom hälsovetenskap, medicin eller konstnärliga utbildningar.
Urval
Anmälan & antagning
Start Höstterminen 2025
Blandad undervisningstid Lund, deltid 50%
På svenska
Studieperiod
1 september 2025 - 2 november 2025
Ansökan
Stängd för anmälan
Anmäl dig via antagning.se
Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.
Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor
Sen anmälan
Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.
Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES
Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/
Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Konst som vård - vård som konst är 25 625 SEK.