Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sveriges berggrundsgeologi

Kurs 3 högskolepoäng

Beskrivning

Är du intresserad av bergarter, mineral och fossil? Har du funderat över varför vi har olika sorters berggrund på Öland och Gotland jämfört med på västkusten och i fjällkedjan? Då är detta kursen för dig! Naturvetenskaplig gymnasieutbildning är inget krav.

Vi inleder kursen med att placera Sveriges berggrundsgeologi i en bredare kontext, inom vår kontinentplattas utbredning och begränsningar samt inom den Fennoskandiska urbergsskölden. Du får även en introduktion och förståelse för den geologiska tidsskalan och för begreppet paleogeografi. Därefter fokuserar vi på Sveriges storskaliga berggrundsgeologiska uppbyggnad. Vi börjar med ’urberget’, som omfattar magmatiska och metamorfa bergarter och vår äldsta berggrund. Därefter får du inblick i de yngre täckbergarter som ligger ovanpå urberget, det vill säga den sedimentära, fossilförande berggrunden. Efter kursen har du fått en god inblick i mycket av Sveriges geologi och en förståelse för varför olika bergarter finns på olika platser, varför det finns kalksten på Öland och Gotland, men inte i Småland, varför Bohusläns skärgård ser ut som den gör, hur vår Fjällkedja har bildats och varför det finns så mycket mineral i Bergslagen. I mindre utsträckning behandlas viktiga georesurser såsom malmer och industrimineral (geosystemtjänster) samt hur vi är beroende av geologisk kunskap för en omställning till ett hållbart samhälle.

Undervisningen är helt distansbaserad och består av både teoretiska och praktiska moment.

Öppen för anmälan

Alla utbildningstillfällen

Kontakt

Geologiska institutionen

Besöksadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund

Postadress
Sölvegatan 12, 223 62 Lund

+46 46 222 78 65

http://geologi.lu.se/

Karl Ljung

Studievägledare

karl [dot] ljung [at] geol [dot] lu [dot] se

Behörighet & urval

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Platserna fördelas enligt följande: Betyg 34%, Högskoleprov 34% och antal tidigare högskolepoäng vid sista anmälningsdag (upp till 165) 32%. Vid lika meritvärde görs urval på högskoleprovet. Om det också är lika görs urval med lottning.

Anmälan & antagning

Start Höstterminen 2024

Blandad undervisningstid Lund, deltid 25%

På svenska, distansutbildning

Inga obligatoriska träffar

Studieperiod

28 oktober 2024 - 20 december 2024

Ansökan

Sista ansökningsdag 2024-04-15

Anmäl dig via antagning.se

Du anmäler dig till våra kurser och program på Antagning.se. Där kan du sedan följa din anmälan och kontrollera att dina meriter registrerats. Det är även där du loggar in för att svara på ditt antagningsbesked.

Läs mer om anmälan och antagning samt sista anmälningsdag på våra Studera-sidor

Antagning.se


Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag stänger anmälan till alla utbildningar. De kurser och program som har platser kvar efter första urvalet kan öppna för sen anmälan efter att de första antagningsbeskeden publicerats. Dessa utbildningar är då märkta ”Öppen för sen anmälan” på Antagning.se. Detta gäller anmälan till vår-, sommar- och hösttermin.

Läs mer om sen anmälan här

Gör en sen anmälan på Antagning.se

Anmälnings- och studieavgifter för medborgare utanför EU/EES

Avgifterna gäller alltså inte dig som är medborgare i Sverige, något annat EU- eller ESS-land eller Schweiz. Läs vidare på https://antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/

Anmälningsavgiften är 900 kronor. Studieavgiften för Sveriges berggrundsgeologi är 8 500 SEK.